Atitudinea miscarii legionare fata de dictatul de la Viena

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Liceu

Cedarile in fata presiunilor revizioniste straine facusera ca integritatea teritoriala a tarii sa fie profund afectata la sfarsitul lui iunie 1940 prin pierderea Basarabiei si nordului Bucovinei. Transilvania si sudul Dobrogei erau amenintate, si ele, de o soarta similara.

"Solutia" pe care o intrevedea "Miscarea" pentru prevenirea sfasierii teritoriale a Transilvaniei era aducerea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atitudinea miscarii legionare fata de dictatul de la Viena

Cedarile in fata presiunilor revizioniste straine facusera ca integritatea teritoriala a tarii sa fie profund afectata la sfarsitul lui iunie 1940 prin pierderea Basarabiei si nordului Bucovinei. Transilvania si sudul Dobrogei erau amenintate, si ele, de o soarta similara.

"Solutia" pe care o intrevedea "Miscarea" pentru prevenirea sfasierii teritoriale a Transilvaniei era aducerea la putere a unui guvern legionar considerat - in mod nejustificat, de altfel - ca ar fi intrunit sprijinul cercurilor conducatoare germane si italiene, care nu ar mai fi incurajat intr-o asemenea situatie revendicarile teritoriale ungare. O astfel de "solutie" a fost sustinuta de Horia Sima cu prilejul audientelor ce-i fusesera acordate de regele Carol al II-lea in ultima perioada si respinsa de acesta de fiecare data.

Refuzul sistematic al regelui de a chema "Miscarea" la guvernare a convins cercurile legionare concentrate in jurul lui Sima ca "reconcilierea" nu era decat o stratagema de manipulare si compromitere initiata de cercurile Palatului. Este de retinut faptul ca cel de-al treilea Reich folosea Legiunea doar ca mijloc de presiune asupra regelui, pentru a-l determina sa accepte satisfacerea intereselor economice si politice germane in Romania, inclusiv a revendicarilor teritoriale ale Ungariei si Bulgariei.

Nu numai ca "Miscarea" nu era perceputa in Germania ca for?a capabila sa gestioneze situatia economica si politica interna in interes german, dar factorii de conducere din Reich intentionau sa coopereze in continuare cu regele Carol al II-lea in situatia in care acesta le-ar fi satisfacut pretentiile. Sima a realizat mai tarziu, cand a avut la dispozitie toate datele pentru a intelege configurarea intereselor germane, ca factorii de decizie al celui de al treilea Reich nu ar fi renuntat sa sprijine revendicarile teritoriale ale Ungariei daca Romania ar fi fost condusa de un guvern legionar:

"... germanii nu erau interesati sa ajunga miscarea legionara la putere. Era utila in aceasta faza, cand putea servi ca mijloc de presiune contra Regelui. Obiectivul lor principal in Romania era sa obtina de la regele Carol tot ce voiau pentru a satisface revendicarile vecinilor. Dar odata aceasta operatie terminata, guvernul german, si in special Ministerul de Externe, era dispus la o colaborare cu Regele" [2].

Necesitatea unei guvernari legionare, privita ca modalitate de a sensibiliza Germania si Italia in sensul temperarii pretentiilor teritoriale ungare asupra Transilvaniei, a fost evidentiata de Sima in contextul consfatuirii unor lideri politici si spirituali ardeleni, desfasurata la 14 august 1940, la locuinta primului ministru Ion Gigurtu [3]. Incercarea facuta atunci de liderul legionar de a demonstra ca "singura grupare de care dispunea natiunea in actualele imprejurari, capabila sa o duca la liman, este miscarea legionara" nu i-a convins pe Ion Gigurtu, Valer Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Mihail Manoilescu.

Liderii ardeleni sperau intr-un deznodamant favorabil al Conferintei romano-maghiare ce urma sa inceapa peste doua zile la Turnu Severin.Cu prilejul ultimei audiente acordate, la 16 august 1940, unei delegatii legionare conduse de Horia Sima [4], regele si-a mentinut pozitia anterioara de a nu accepta solutia politica a unui guvern legionar "de salvare publica", considerat de gardisti ca singurul in masura sa previna pierderea Transilvaniei si a sudului Dobrogei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.