Atestat contabilitatea materialelor consumabile

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Liceu

Stocurile fac parte din activele circulante ale intreprinderii si sunt necesare realizarii operatiunilor de exploatare. Constituirea de stocuri trebuie sa asigure desfasurarea ritmica a procesului de productie si desfacere. Dimensionarea optima si accelerarea vitezei lor de rotatie influenteaza volumul resurselor banesti necesare finantarii, precum si rezultatele financiare inregistrat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atestat contabilitatea materialelor consumabile

Stocurile fac parte din activele circulante ale intreprinderii si sunt necesare realizarii operatiunilor de exploatare. Constituirea de stocuri trebuie sa asigure desfasurarea ritmica a procesului de productie si desfacere. Dimensionarea optima si accelerarea vitezei lor de rotatie influenteaza volumul resurselor banesti necesare finantarii, precum si rezultatele financiare inregistrate.

Stocurile se pot defini ca fiind ansamblul de bunuri materiale, servicii din cadrul unitatilor economice care sunt destinate pentru a se consuma la prima utilizare, pot fi vandute dupa incheierea procesului de prelucrare, urmarea unui ciclu de productie sau ele se pot vinde in starea in care s-au cumparat.
In contabilitatea financiara a intreprinderii stocurile sunt clasificate si delimitate in functie de patru criterii: forma fizica, destinatie, faza ciclului de exploatare si locul de creare a gestiunilor. Corespunzator acestor criterii sunt individualizate urmatoarele stocuri:

Costul de achizitie este format din pretul de facturare al furnizorului, taxele si ambalajele nerecuperabile, cheltuielile de transport, aprovizionare si alte cheltuieli incluse in factura furnizorului. Costul de achizitie poate fi considerat cost istoric si poate fi luat in considerare la eliberarea stocurilor respective de la locurile de depozitare.

Potrivit IAS 2 "costul de achizitie cuprinde pretul de cumparare, taxe de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care intreprinderea le poate recupera de la autoritatile fiscale), costuri de transport, manipulare si alte costuri care pot fi atribuite direct achizitiei de produse finite, materiale si servicii. Reducerile comerciale, rabaturile si alte elemente similare sunt deduse pentru a determina costul de achizitie".

Costul de productie cuprinde costul de achizitie al materialelor consumabile, celelalte cheltuieli directe de productie (trasformare) precum si cota cheltuielilor indirecte de productie determinate rational ca fiind legate de fabricatia bunurilor. De asemenea pot fi incluse dobanzile la creditele bancare contractate pentru productia cu ciclu lung de fabricatie, aferente perioadei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.