Atestat - Elaborarea planului activitatilor zilnice din spatiile de productie si servire

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.60

nivel: Facultate

Materialele consumabile se procura de la depozitul de materiale, eliberate pe baza de bon de consum. Pe baza acestor documente are loc incarcarea gestiunii bucatariei cu marfurile alimentare si materiale consumabile intrate, inregistrate in Raportul de gestiune. Pretul final al unui produs finit se determina pe baza Retetarul/Sortimentul care se intocmeste intr-un singur exemplar, la fiecare schi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atestat - Elaborarea planului activitatilor zilnice din spatiile de productie si servire

Materialele consumabile se procura de la depozitul de materiale, eliberate pe baza de bon de consum. Pe baza acestor documente are loc incarcarea gestiunii bucatariei cu marfurile alimentare si materiale consumabile intrate, inregistrate in Raportul de gestiune. Pretul final al unui produs finit se determina pe baza Retetarul/Sortimentul care se intocmeste intr-un singur exemplar, la fiecare schimbare de prt.

Aceasta se calculeaza pe zece portii, pe baza unei retete gastronomice, care specifica cantitatile de materii prime necesare prepararii produsului finit. Pentru semipreparatele realizate in productie se intocmeste un Proces verbal de transfomare, care specifica materiile prime necesare si pretul acestora, in scopul calcularii pretului final al semipreparatului.

b) ROOM SERVICE: Clientii pot opta pentru servirea mesei si/sau a unor produse de la bar in camera, prin intermediul room service-ului. Ospatarii preiau comenzile telefonice de la clienti, pe care le transmit sectiei gestionare. Pentru preparatele sau marfurile preluate de la acestea, ei intocmesc Bonuri de marcaj. Pe baza acestora se descarca gestiunile respective. Ospatarul intocmeste Nota de plata, in situatia in care achitarea sumei se face pe loc sau elibereaza un Bon de serviciu, in cazul in care suma se achita la plecarea turistului cazat in hotel. Bonul de serviciu, este transmis receptiei, spre a se inregistra suma respective in situatia respectarilor si decontarilor zilnice si a se achita de catre client.

c) BAR DE ZI SI DE NOAPTE:
Barul de zi si barul de noaptesunt unitati care se aprovizioneaza cu marfuri ce se vand in aceeasi stare, cu organizarea consumului pe loc. Aprovizionarea cu marfuri se face direct din depozit, fiind intocmit Bon de predare, transfer, restituire de catre gestionarul depozitului. Pe baza acestora se inregistreaza intrarile de marfuri in Raportul de gestiune. Dupa preluarea comenzilor de la consumatori, ospatarii le transmit la bar. Pentru marfurile preluate de la bar, ei intocmesc Bonuri de marcaj, document justificativ al iesirilor din gestiune si al vanzarilor de marfuri.

d) BARUL RESTAURANTULUI:
Marfurile care se desfac prin bar se procura de la depozit, caz in care acestea sunt insotite de Bon de predare, transfer, restituire. Se intocmeste Fisa de evidenta a stocurilor care are rolul unui inventar de predare-primire a stocurilor de marfuri ramase la sfarsitul programului de lucru. Vanzarea preparatelor sau marfurilor catre consumatorii individuali se face prin patari. Dupa preluarea comenzilor de la consumatori, ospatarii le transmit sectiei gestionare. Pentru preparatele sau marfurile preluate de la acestea, ei intocmesc Bonuri de marcaj din carnete distincte pe sectii, document justificativ al iesirilor din gestiune si al vanzarilor de marfuri.

Bonul de marcaj cuprinde numele ospatarului, sectia, felul, cantitatea si valoarea marfurilor la preturile de vanzare ale categoriei de local. Este emis in doua exemplare, unul ramane gestionarului(bucatariei sau barului) care elibereaza marfa, iar celalalt se pastreaza in casa de marcaj. Incasarea banilor pentru marfurile vandute se face pe baza Notei de plata intocmita in doua exemplare, din care unul se da clientului, iar celalalt ramane la ospatar.

Incasarea se poate face nu numai in numerar, ci si prin virament, pe baza filelor de CEC din carnete cu limita de suma, sau in cont, prin receptia hotelurilor. La sfarsitul programului, fiecare ospatar centralizeaza datele din Bonurile de marcaj si Notele de plata in Borderoul de incasari si plati, cu defalcarea desfacerii pe sectii(pentru descarcarea gestiunii acestora) sip e modalitati de incasare a banilor. In cazul vanzarii cu incasare in numerar, acesta se depune la caseria centrala a societatii pe baza Monetarului.

Un exemplar semnat de casierul general se restituie sefului de unitate, care inregistreaza pe baza lui iesirile de marfuri in Raportul de gestiune. Se intocmeste Centrlizatorul vanzarilor zilnice. La casieria centrala, incasarile se inscriu intr-o chitanta centralizatoare care se inregistreaza in registrul de casa.

CAPITOLUL III: DOCUMENTE DE EVIDENTA OPERATIVA UTILIZATE IN UNITATILE DE TURISM SI ALIMENTATIE

Evidenta operativa inregistreaza, urmareste si controleaza acele aspecte ale activitatii unitatii patrimoniale, a caror cunoastere prezinta o importanta imediata. Documente de evidenta operativa in unitatile de turism si alimentatie

• Documente introductive privind documentele de evidenta operativa
• Tipuri de documente de evidenta operativa

3.1 NOTIUNI GENERALE INTRODUCTIVE PRIVIND DOCUMENTELE DE EVIDENTA OPERATIVA

Documentele de evidenta operativa sunt acte scrise, intocmite pentru operatiile economice sau financiare la locul si in momentul efectuarii lor, cu scopul de a dovedi existenta acestor operatii. In documentele de evidenta sunt consemnate datele, informatiile circuitului economic al patrimoniului intreprinderii.

Documentele sunt importante pentru ca:
• Reprezinta baza pentru efectuarea inregistrarilor contabile
• Efectuarea controlului economic si financiar pentru apararea patrimoniului
• Mijloc de proba in justitie
• Ajuta la intocmirea unor documente ce se inregistreaza in contabilitate.
Structura documentelor de evidenta este definite prin elementele consemnate si diferita in functie de caracterul operatiilor economice inregistrate.

Documentele de evidenta contin doua tipuri de evidenta:
• Comune
• Specifice

ELEMENTELE COMUNE: ELEMENTELE SPCIFICE:
Denumirea documetului Difera si se completeaza in functie de natura operatiei economice sau financiare.
• Antetul
• Continutul operatiei
• Semnaturile
• stampila

Structura documentelor de evidenta poate fi:
• De fond
• De forma
In activitatea unitatii patrimoniale sunt utilizate numeroase si variate documente de evidenta in raport cu operatiunile economice si/ sau financiare pe care le consemneaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.