Atestat - Crearea ambiantei in salonul restaurantului

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.97

nivel: Facultate

Constructia,partea cea mai importanta a unei investitii suporta mai greu modificari sau trasformari ulterioare, fapt ce presupune stabilitatea unui plan general de constructie, care sa raspunda cerintelor momentului si in perspectiva din punct de vedere al arhitecturii,al confortului si al functionalitatii specifice pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii optime, normale. Se are in ved[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atestat - Crearea ambiantei in salonul restaurantului

Constructia,partea cea mai importanta a unei investitii suporta mai greu modificari sau trasformari ulterioare, fapt ce presupune stabilitatea unui plan general de constructie, care sa raspunda cerintelor momentului si in perspectiva din punct de vedere al arhitecturii,al confortului si al functionalitatii specifice pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii optime, normale. Se are in vedere asigurarea spatiilor pentru servire, pentru productie culinara si asigurarea stocurilor de marfuri: saloane, bucatarii, camere de pregatiri preliminare, laboratoare, depozite si magazii de mana, oficii, spalatoare, unitati social-administrative pentru personal.

O atentie deosebita trebuie acordata dimensionarii suprafetelor comerciale totale ale unitatilor de alimentatie. Acestea, evident, difera in functie de tipul si profilul si profilul unitatii, categoria de pret practicata, numarul de locuri la mese (meniuri servite), amplasamentul si altele.

Pentru alegerea celei mai adecvate solutii constructive, se va tine cont de terenul disponibil, de posibilitatile de aprovizionare, de alimentatie cu apa si energie, de existenta conditiilor de evacuare a apei menajere si a deseurilor, de specificul arhitectual al zonei, de tipul si profilul unitatii, de hoteliere se realizeaza pe mai multe niveluri, in general cele superioare sunt destinate spatiilor de cazare, parterul unitatilor de alimentatie, bucatariilor, magaziilor de mana, oficiilor, iar subsolul, instalatiilor tehnice centrale spatiilor pentru depozitarea marfurilor si materialelor, atelierelor si unitatilor pentru personal.Daca sistemul constructiv adoptat nu ofera conditiile necesare respectarii cerintelor functionale ale unitatilor respective, in spatiile de la nivelurile inferioare ale cladirilor, constructia va putea fi extinsa, cu conditia ca aceasta san u constituie o zona de nocivitati pentru cei ce locuiesc la nivelurile superioare ale cladirilor. Pentru a avea conditii optime de functionare restaurantele trebuie sa dispuna de instalatiile tehnice necesare: electrica, incalzire, sanitara, ventilatie precum si o dotare corespunzatoare.

Instalatia electrica asigura alimentarea cu energie electrica a corpurilor de iluminat si a unor utilaje, ceea ce presupune stabilirea locurilor pentru lampi, prize sau utilaje in toate spatiile destinate amplasari lor, respectandu-se la executarea lucrarilor, normele tehnologice de profil pentru evitarea electrocutarilor, a surselor de incendii si consumul peste nivelurile corespunzatoare normelor.

Modul de iluminat al unei unitati de alimentatie poate fi direct atunci cand – sursa de iluminat nu este protejata si poate fi vazuta de persoana aflata in spatiul respectiv, sau indirect, cand lumina este dirijata catre plafon, pereti, perdoseala, de unde se reflecta in restul incaperilor.Alegerea tipului de lumina pentru o unitate de alimentatie este, in primul rand, o chestiune de gust, de rafinament (cald- rece) si, in al doilea rand una economica, avand in vedere costurile materialelor, durata utilizarii, modul de intretinere si consumul realizat. Lumina naturala prin vitrine si ferestre trebuie sa fie utilizata cat mai mult atat in spatiile de servire, cat si in cele de productie si anexe.

Inscriptii lumonoase ca: firme, panouri, indicatoare, constitue un mijloc eficace pentru a atrage si a retine atentia consumatorilor. Inscriptiile luminoase, ca mijloc de reclama, trebuie sa se integreze si in ansamblul arhitectual al unitatilor. Instalatiile frigorifice ale unitatilor de alimentatie trebuie sa serveasca pastrarii materiilor prime perisabile si produselor finite, pregatirii lor pentru vanzare (racirea bauturilor, fabricarea cuburilor de gheata), producerea si pastrarea inghetatei si a specialitatilor de inghetata, expunerea unor materiale perisabile in vitrinele de prezentare.

Instalatia de incalzire, centrata sau locala, are o deosebita importanta, deoarece temperatura optima este un element principal de confort intr-o unitate de alimentatie. Incalzirea centrala este mai eficienta, deoarece permite relizarea temperaturii dorite in diferite spatii, prin instalatiile de incalzire racordate la centralele termice. Incalzirea este realizata in acest caz, prin corpuri statice, incalzite de apa calda provenita de la centrala termica sau prin aerul cald, rezultand din trecerea aerului trimis in sala prin baterii de incalzire alimentate cu apa de la centrala.

Incalzirea locala poate fi realizata cu echipamente conectate la reteaua electrica sau prin intermediul sobelor alimentate cu diversi combustibili. Incalzirea electrica, mai costisitoare, poate fi intermitenta sau permanenta. Incalzirea intermitenta este folosita in unitatile cu caracter sezonier, in demisezon sau ca sursa suplimentara de caldura in sezonul rece. Ea se realizeaza prin radiatoare electrice, panouri cu inflarosii, radiatoare electrice cu aer cald. Incalzirea permanenta poate fi realizata prin aparatura independenta, prevazuta cu termostate pentru reglare in functie de temperatura mediului ambient, sau folosind mijloacele prin care se realizeaza incalzirea intermitenta.

Instalatiile sanitare cuprind: alimentarea cu apa rece si calda si canalizarea pentru evacuarea apei menajere.Ele difera in functie de criteriile si conditiile de confort ale fiecarei unitati. Instalatiile pentru alimentarea cu apa rece si calda trebuie, dupa caz, mascate sau integrate decorului spatiilor prin care trec. Conductele trebuie sa aiba dimensiunile si caracteristici capabile sa asigure debitul de apa corespunzator, robinetele trebuie sa fie rezistente, simple, estetice si usor de intretinut

Instalatia pentru apa calda si rece este obligatorie, conform reglementarilor sanitare in vigoare, in toate spatiile de productie laboratoare, oficii, spalatoare, grupuri sanitare. Instalatia de canalizare pentru evacuarea apelor menajere poate fi confectionata din materiale specifice, conditia sa fie astfel montata incat sa fie usor accesibila in caz de interventii sa se evite trecerea ei pe zonele intense de circulatie sau prin spatiile de servire, productie si depozite.

Instalatia de ventilatie-conditionare este apreciata indispensabila in localurile publice, ea asigurand senzatia de confort materializata prin temperatura, umiditate constanta in aer purificat.Pentru buna desfasurare a activitatii in spatiile de servire, temperatura recomandata este in jur de 20-22 C, iar umiditatea relativa, intre 30 si 75% . Instalatiile de climatizare moderne presupun: functionarea si reglarea automata in functie de temperatura mediului, posibilitatea de intrerupere, exploatare usoara, capacitate suficienta, intretinere simpla si nivel redus.

Dotarea cu mobilier si utilaje constitue o problema delicata deoarece trebuie facuta pentru a corespunde tipului si profilului de restaurant ce urmeaza a se realiza. Mobilierul, pe langa cerintele de ordin estetic pe care trebuie sa le indeplineasca, va raspunde unor exigente functionale, ergonomice si financiare. Dotarea cu utilaje se va face in concordanta cu structura sortimentelor pregatite si servite in unitatea respectiva cu tehnologia consacrata sau existenta pe piata, cu tendintele de evolutie in domeniu.Putem spune in final, fara a gresii, ca asigurarea personalitatii fiecarei unitati este o chestiune de gust, de rafinament, de creativitate a celor care astazi pe banii lor dezvolta afaceri ce le pot aduce multe satisfactii.

CAPITOLUL II
PRINCIPII DE ERGONOMIE APLICABILE IN RESTAURANTE

2.1 Importanta aplicarii principiilor in restaurante

Ergonomia ca stiinta este definite de numerosi specialisti si organizatii printre care retinem definitia data de Organizatia Internationala a Muncii: “aplicarea stiintelor biologice umane in corelatie cu stiintele tehnice pentru a ajunge la o adaptare reciproca optima intre om si munca sa, rezultatele fiind masurate in indici de eficienta si starea de buna sanatate a omului”. In limbajul curent, de specialitae, “ergonomia este considerate stiinta care se ocupa de relatiile om-masina-mediu, cautand sa optimize aceste relatii astfel ca sanatatea muncitorilor sa fie pastrata, avand totodata o mai mare eficienta in munca”.

Evident, aratam de la bun inceput, ca aceste definitii pot fi intregite cu valoroase idei: “actiunea ergonomiei trebuie extinsa dincolo de panourile de comanda caci mai sunt numeroase activitati manuale la care ergonomia trebuie sa-si aduca aportul sau”; “ergonomia reprezinta ansamblul integrat de stiinta succesibila sa ne furnizeze cunostinte asupra muncii umane necesare adaptarii rationale a omului la munca si a muncii la om”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.