Atentia vizuala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Modelul poate fi invocat si pentru explicarea atentiei voluntare. In urma intentiei de a prelucra in detaliu un anumit stimul, cortexul activeaza formatiunea reticulata. Aceasta sporeste nivelul de activare al cortexului, mesajul mai activat face obiectul unor procesari preferentiale, inhiba celelalte mesaje prin inhibitie laterala, rezultand o selectie automata a informatiilor ce urmeaza a fi pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atentia vizuala

Modelul poate fi invocat si pentru explicarea atentiei voluntare. In urma intentiei de a prelucra in detaliu un anumit stimul, cortexul activeaza formatiunea reticulata. Aceasta sporeste nivelul de activare al cortexului, mesajul mai activat face obiectul unor procesari preferentiale, inhiba celelalte mesaje prin inhibitie laterala, rezultand o selectie automata a informatiilor ce urmeaza a fi prelucrata in detaliu.

Concluzie: atentia nu este un proces de selectie a informatiilor, deoarece aceasta selectie se realizeaza automat. Nu este cauza selectiei, ci efectul activarii unitatii cognitive, care inhiba alte unitati cognitive, ceea ce se numeste atentie, care este decupajul unor unitati cognitive. Informatiile sunt selectate de procesele ascendente - intensitatea stimulului, frecventa, noutatea - si descendenta - valuarea motivationala adaptativa, baza de cunostinte care, activeaza anumite mesaje.

Atentia nu este realizata de o singura unitate de control centrala, ci de maoi ulte structuri neurobiologice. Prelucrarea primara a infrmatiei vizuale si o mare parte din cea secundara sunt preatentionale, atentia operand numai asupra imaginii tridimensionale.La nivel algoritmic, problematica atentiei vizeaza criteriile pe baza carora se realizeaza procesarea informatiei, cand si cum se realizeaza segreagarea informatiei. In functie de raspunsul la aceasta s-au conturat trei tipuri de modele de integrare:

1.modelul filtrajului timpuriu, care considera ca informatia are loc ca segregare la nivelul senzorial. Stimulii receptionati la nivelul analizatorilor -A>> se extrag informatiile -A>> informatiile sunt stocate intr-o memorie senzoriala sau de scurta durata -A>> informatia trece prin memoria de lunga durata. Filtrele ar fi acele mecanisme care blocheaza unele informatii si favorizeaza altele. Experimentele provin din scultarea dihotomica:

ex. Daca la o petrecere ascultam mesajul unui prieten din multimea de mesaje, il receptionam; daca se pronunta numele nostru inteleem chiar daca nu suntem atenti, deci am putea spune ca mesajul ignorat din care nu se retine decat caracteristici fizice are loc inca de timpuriu, inainte de procesarea semantica a stimulului.
Dupa acest model selectia informatiei se face dupa caracteristici fizice la nivel primar, dar experimentele au dovedit ca exista o prellucrarea semantica inconstienta a informatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.