Atentia ca fenomen psihic

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Atentia este o functie prin care se moduleaza tonusul nervos, necesar pentru desfasurarea celorlalte procese si structuri psihice. Prezenta ei asigura o buna receptare senzoriala si perceptiva a stimulilor, intelegerea mai profunda ai ideilor, o memorare mai trainica si mai fidela, selectarea si exersarea mai adecvatp a priceperilor si deprinderilor etc. Lipsa atentiei sau atentia slaba duce la om[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atentia ca fenomen psihic

Atentia este o functie prin care se moduleaza tonusul nervos, necesar pentru desfasurarea celorlalte procese si structuri psihice. Prezenta ei asigura o buna receptare senzoriala si perceptiva a stimulilor, intelegerea mai profunda ai ideilor, o memorare mai trainica si mai fidela, selectarea si exersarea mai adecvatp a priceperilor si deprinderilor etc. Lipsa atentiei sau atentia slaba duce la omisiuni in receptarea stimulilor, la erori in reactiile de raspuns, la confuzii in descifrarea sensurilor, la utilizarea gresita a instrumentelor etc.

Nu trebuie sa intelegematentia ca pe o dispunere statica a energiei psihonervoase, care se instaleaza la un moment dat si ramane invariabila. Ea presupune dinamicitate, desfasurare in timp, organizare si structurare de mecanisme neurofunctionale. Atentia implica alte doua stari neurofunctionalesi anume cea de veghe si cea de vigilenta.
Starea de veghe este opusa celei de somn si se caracterizeaza prin faptul ca scoarta cerebrala este activata difuz, iar omul realizeaza o contemplare generala sau asteptare pasiva.

Pe acest fond se instaleaza, apoi, starea de vigilenta, care presupune explorarea generala a mediului, asteptaresi cautare a ceva inca nedefinit. Ea nu are o orientare anume, nu se opreste asupra a ceva ci exploreaza orice.Spre deosebire de vigilenta, atentia are cateva caracteristici proprii. In primul rand este orientata spre ceva anume, are un obiect care poate fi un stimul exterior, de exemplu un sunet, o lumina, un tablou etc, sau unul interior, cum ar fi o idee, o dorinta, o amintire etc. Directionarea spre un obiect sau un fenomen se face, de cele mai multe ori, in legatura cu o sarcina pe care omul o are de indeplinit si totdeauna, ceea ce are legatura cu aceasta atrage atentia.

Totodata atentia este selectiva, adica orientarea este spre anumiti stimuli care sunt in centrul ei, iar spre altii se manifesta putinaatentie sau chiar lipsa totala a ei. Apoi, atentia presupune o concentrare optima a energiei psihonervoase spre ceea ce este obiectul ei si, deci, se afla in campul focalizarii si este bine si clar reflectat in timp ce, ceea ce corespunde zonei periferice, este mai vag receptat si interpretat. Aceasta concentrare optima este concomitenta cu inhibarea relatiav a altor zone corticale si limitarea actiunii stimulilor colaterali.

Mecanismele corticale ale focalizarii si orientarii energiei psihonervoase pot fi mai simple sau mai complexe. Daca un obiect prezinta interes pentru o persoana, raspunde nevoilor sitrebuintelor acesteia si genereaza trairi afective pozitive, aceste stari motivational-afective vor stimula, orienta si regla atentia, si o vor mentine cu usurinta, un timp indelungat. De aceea, spunem ca ceea ce intereseaza ne starnesteatentia. In formele mai complexe ale atentiei intervin mecanisme voluntare de activare si organizare, fiind in acest caz, implicati deosebit de mult lobii fronalisi mecanismele verbale. Prin urmare, fenomenele de atentie presupun reglari si autoreglari de niveluri diferite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.