Atentia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.85

nivel: Facultate

- CONCENTRAREA (INTENSITATEA) ATENȚIEI:
Înseamnă mobilizarea intereselor și eforturilor îmntr-o anumită direcție în funcție de semnificațiile stimulilor, paralel cu inhibarea acțiunii unor factori perturbatori. Gradul de concentrare e dependent de mulți factori dintre care amintim: interesul subiectului pentru acea activitate și rezistența lui la factorii perturbatori. Se poate măsura pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atentia

- CONCENTRAREA (INTENSITATEA) ATENȚIEI:
Înseamnă mobilizarea intereselor și eforturilor îmntr-o anumită direcție în funcție de semnificațiile stimulilor, paralel cu inhibarea acțiunii unor factori perturbatori. Gradul de concentrare e dependent de mulți factori dintre care amintim: interesul subiectului pentru acea activitate și rezistența lui la factorii perturbatori. Se poate măsura prin rezistența la factori perturbatori, în special la zgomot.

- VOLUMUL ATENȚIEI:
Adică cantitatea de date ce pot fi cuprinse simultan în planul reflectării conștiente este limitat. Volumul mediu este de 5-7 elemente.

- FLEXIBILITATEA SAU MOBILITATEA ATENȚIEI:
Înseamnă capaciatea subiectului de a deplasa atenția de la un obiect la altul în intervale cât mai scurte de timp. Pragul minim de deplasare potrivit cercetărilor este de o șesime de secundă.

- DISTRIBUTIVITATEA ATENȚIEI:
Este proprietatea care vizează amplitudinea unghiului de cuprindere simultană în planul conștiinței clare a unei diversități de fapte , procese, manifestări. Adică capacitatea de a sesiza simultan înțelesul mai multor surse de informații. S-a constatat faptul că distribuția e totuși posibilă când mișcările sunt puternic automatizate și informațiile foarte familiare. De exemplu pilotul de avion care este atent la o mulțime de lucruri în același timp: el urmărește linia orizontului, cadranele, ascultă informația din căști etc.)

2. ATENȚIA ȘI MECANISMUL EI NEUROFIZIOLOGIC

Orientarea activității psihonervoase, caracterul selectiv al reflectării sunt rezultatul formării în scoarța cerebrală a unei zone de excitabilitate optimă. Din această cauză obiectele și fenomenele aflate în centrul atenției sunt reflectate cu o deosebită precizie și acuratețe. S-au analizat și fenomenele vasomotorii în timpul desfășurării atenției concentrate de mare intensitate și s-a constatat un nivel crescut al activității cerebrale (modificări respiratorii, cardiace și motorii).

Principala formațiune implicată în realizarea atenției este sistemul reticulat. Formațiunea reticulată pregătește cortexul si căile senzoriale pentru a răspunde adecvat la un stimul. Relațiile dintre formațiunea reticulată și cortex au fost modelate de Sokolov (1963), pentru a explica reflexul de orientare. Reflexul de orientare este un conglomerat de modificări neurofiziologice și comportamentale, care apar când organismul este confruntat cu un stimul nou și semnificativ din punct de vedere motivașional.

Această mobilizare are componente sonato-motrice (reflexul pupilar sau în cazul perceperii stimulilor auditivi întoarcerea capului spre sursa sonoră), componente vegetative (modificări ale pulsului, respiratorii, reacții cardiace: vaso-dilatație la cap și vaso-constricție la extremități), componente senzoriale (are loc o creștere a sensibilității analizatorilor), componente electro-encefalografice, componente biochimice, atât la nivel celular cât și la nivel cortical.

Pe plan cortical vorbim despre excitație și inhibiție, iradiere, concentrare, inducție reciprocă, activitate biochimică a celulei.
De fapt întregul organism participă la realizarea atenției.

3. FORMELE ATENȚIEI

Clasificarea atenției este foarte vastă și se poate face după numeraose criterii. Cea mai uzuală clasificare este după natura reglajului. Astfel distingem atenția involuntară și atenția voluntară.

Atenția involuntară este declanșată de stimuli interni și externi și constă în orientarea, concentrarea neintenționată, declanșată spontan și fără efort voluntar. Atenția involuntară poate fi atrasă de mediul exterior, ca urmare a organizării particulare a câmpului perceptiv în care apare un obiect detașat din ansamblu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.