Asteptari - sperante - vise

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cheia intelegerii asteptarilor este urmatoarea:
Asteptarile depasite aduc stari pozitive.
Asteptarile nerealizate aduc stari negative.
Asteptarile implinite nu aduc altceva decat alte asteptari.

Asadar, cum ne coordonam asteptarile cu privire la viata si la ceilalti, intr-un mod care sa ne permita sa ne gandim creativ la viitor, fara a ne pregati pentru dezamagi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asteptari - sperante - vise

Cheia intelegerii asteptarilor este urmatoarea:
Asteptarile depasite aduc stari pozitive.
Asteptarile nerealizate aduc stari negative.
Asteptarile implinite nu aduc altceva decat alte asteptari.

Asadar, cum ne coordonam asteptarile cu privire la viata si la ceilalti, intr-un mod care sa ne permita sa ne gandim creativ la viitor, fara a ne pregati pentru dezamagiri viitoare?Exista 3 distinctii extrem de utile referitoare la aceasta intrebare:

Asteptari vs. Standarde
In general, atunci cand ii spui unei persoane sa isi reduca asteptarile, cel mai adesea ea se supara. 'Vrei sa ma astept la mai putin de la angajatii mei? Abia reusesc sa fac firma asta sa mearga asa cum este acum'. Dar odata clarificata distinctia intre o asteptare si un standard, oamenii se relaxeaza remarcand posibilitatile pe care aceasta schimbare le ofera.

De exemplu, cineva poate avea un standard conform caruia va fi intotdeauna punctual la intalnire sau ii va anunta pe cei care il asteapta daca urmeaza sa intarzie. Sa presupunem ca aceasta persoana a ratat complet intalnirea cu un client. Daca 'a ajunge la timp' ar fi o asteptare pe care aceasta persoana o are fata de ea insasi, in aceasta situatie fie va simti o mare vina sau rusine pentru ca a ratat intalnirea, fie va da vina pe diverse persoane sau conjuncturi care au determinat ratarea intalnirii. 'A ajunge la timp' fiind insa un standard, nu o asteptare, aceasta va determina ca reactie schimbarea modului de programare a intalnirilor la birou pentru ca o astfel de situatie sa nu se mai repete in viitor.

Fara a exclude scuzele de rigoare fata de client, acea persoana nu s-ar mai epuiza prin auto-flagelare si nu si-ar strica relatia cu angajatii transferandu-si frustrarea asupra lor. Cand iti ridici standardele si iti reduci asteptarile, te deschizi catre posibilitatea de a crea ceva cu adevarat frumos in viata ta.

Asteptari vs. Acorduri
Una dintre cele mai utile distinctii in domeniul asteptarilor vine de la Steve Chandler. In loc sa ai asteptari majore de la ceilalti oameni (sau orice fel de asteptari), el recomanda folosirea unor intelegeri/acorduri clare.

Iata ce a scris el pe aceasta tema:'Asteptarile sunt povesti pe care le credem despre cum ar trebui sa se comporte ceilalti. Cu cat am mai multe asteptari, cu atat ma pregatesc pentru dezamagire in viata.Insa fara asteptari, nu ai cum sa fii dezamagit, ci doar sa iubesti viata asa cum este."Ma astept sa faci curat in camera!"

Imagineaza-ti ca auzi aceste cuvinte. Iti apare un nod in stomac. Gatul ti se incordeaza putin. Iti simti pieptul de parca iti apasa cineva pe el. Incepi sa explorezi consecintele impotrivirii, pentru ca oamenii se impotrivesc asteptarilor.

De aceea, crearea acordurilor este mult mai eficienta. Fara asteptari, doar acorduri. Doua persoane stabilesc impreuna un acord (o intelegere) in acelasi fel in care John Lennon si Paul McCartney ar compune impreuna un cantec.'

Asa cum scoate in evidenta Steve, atunci cand ne bazam prietenia pe respect reciproc si intelegeri clare (opuse asteptarilor si santajului sentimental), generam o mare usurinta in functionalitatea fiecarei arii a vietii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.