Asselin Olivar

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.79

nivel: Liceu

Protecteur Canadien (al carui redactor devine in 1894), La Tribune din Woonsocket (1895), Jean-Baptiste din Pawtucket. Dupa o perioada in care renunta la cariera de ziarist pentru a fi fotograf, director de scoala si voluntar in razboiul hispano-american (1898), in 1900 intra la mai multe ziare de orientare liberala : Debats, La Patrie, Herald si Canada. Angajamentul sau politic nu s-a facut numa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asselin Olivar

Protecteur Canadien (al carui redactor devine in 1894), La Tribune din Woonsocket (1895), Jean-Baptiste din Pawtucket. Dupa o perioada in care renunta la cariera de ziarist pentru a fi fotograf, director de scoala si voluntar in razboiul hispano-american (1898), in 1900 intra la mai multe ziare de orientare liberala : Debats, La Patrie, Herald si Canada. Angajamentul sau politic nu s-a facut numai prin articole, ci si prin acceptarea postului de Secretar al ministrului colonizarii, Lomer Gouin, ca si prin intrarea in Partidul Nationalist, fiind aici, alaturi de Henri Bourassa, unul din conducatorii cei mai activi.

In 1903 pune bazele Ligii Nationaliste Canadiene, iar in 1904 infiinteaza ziarul militant Le Nationaliste. Cariera sa politica este intrerupta de doua interstitii in care A. se afla la inchisoare (1907, 1909) pentru insulte aduse magistraturii (in 1909 il palmuieste pe ministrul Louis-Alexandre Taschereau). In 1910 participa la infiintarea ziarului Devoir, insa se retrage aproape imediat pentru a colabora la L'Action.

Dupa ce este un partizan al neimplicarii, in 1915 se inroleaza in armata acadiana considerand ca astfel ajuta Franta, se face remarcat la Vimy si obtine Legiunea de Onoare pentru numeroase acte de curaj, dar si postul de secretar al misiunii militare canadiene. In afara de politica, s-a preocupat si de realizarea de opere de caritate : incepand cu anul 1927 este unul din principalii animatori ai Operei Milei, refugiu pentru batranii saraci si bolnavi. In 1930 reia legatura cu jurnalismul, devenind redactor sef la cotidianul liberal Canada. In 1934 infiinteaza ziarul L'Ordre, iar in 1935 un saptamanal politic si literar La Renaissance.

Inainte de a muri, intra in ordinul Fratii ospitalieri din Saint-Jean-de-Dieu. Un artizan priceput si un polemist redutabil, A. n-a fost mereu privit cu simpatie, mai ales in contemporaneitate. Bine-intentionatii au vazut insa si latura sa generoasa, exprimata in atatea si atatea opere de caritate. Care dintre aceste doua dimensiuni il reprezinta mai fidel, a fost si este inca subiect de disputa. Ramane insa un fapt de netagaduit ca personalitatea puternica a lui A. a marcat semnificativ epoca in care s-a manifestat. SGD
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.