Aspirina - acid acetilsalicilic

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Facultate

In orice caz, comunicarea sa a fost ascultat cu mult interes si, dupa terminarea lecturii, intrebarile au inceput sa curga. Stone avut succes, rezultatele sale au fost consemnate in analele societatii raportul depus la arhiva acesteia, si viata si-a vazut mai departe de treburile sale. Peste 70 de ani insa, cam prin 1829, aveau sa se declanseze o serie de intamplari, aparent fara nici o legatura [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspirina - acid acetilsalicilic

In orice caz, comunicarea sa a fost ascultat cu mult interes si, dupa terminarea lecturii, intrebarile au inceput sa curga. Stone avut succes, rezultatele sale au fost consemnate in analele societatii raportul depus la arhiva acesteia, si viata si-a vazut mai departe de treburile sale. Peste 70 de ani insa, cam prin 1829, aveau sa se declanseze o serie de intamplari, aparent fara nici o legatura intre ele.

Farmacistul francez H. Leroux, jucandu-se cu coaja de salcie, preparase si el extracte in laboratorul farmaciei sale. In urma unui sir de experinte, el reuseste sa obsina in paharele de sticla, o substanta de culoare alba, frumos cristalizata in ace subtiri sau in rozete. Cam tot atunci, un alt farmacist, de data aceasta elvetian, pe nume Pagenstecher, distila florile de sanziene (Spirea ulmaria), atat de frumos mirositoare. Din lichidul de distilare, dupa racire, se ridicau la suprafata picaturi uleioase de aldehida salicilica,lichid care amintea de mirosul sanzienelor.

Apoi germanul Karl Jacob Lowing, a luat aldehida salicilica, a tratat-o cu permanganat de potasiu,a adaugat ceva acid sulfuric si a pus totul la fiert. Dupa racire, lucitoare, de aceeasi culoare alba ca si cristalele din salcie, ale lui Leroux. Erau de acid salicilic. Dupa un sfert de veac de incercari, H. Guerland reuseste sa reproduca prin sinteza, in retorta, si pornind de la fenol, acidul salicilic, pentru care Lowing foloise insa o substanta naturala. Fenolul se obtinea, prin distilarea uscata sa carbunilor de pamant pentru producerea gazului de iluminat.

Pe de alta parte, farmacistul alsacian, din Strassbourg, Charles- Frederic Gerhardt, s-a apucat sa acetilieze acidul salicilic. Folosind anhidra acetica si iarasi acidul sulfuric a obtinut ceea ce la analiza chimica s-a dovodit a fi acidul acetilo-salicilic. Acesta, acidul salicilic, aldehida salicilica din sanziene si substanta lui Leroux, care intre timp capatase denumirea de salicina, toate aveau aceeasi structura chimica de baza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.