Aspectele strategice ale achizitiilor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Una din principalele probleme cu care se confrunta activitatea de achi-zitii-aprovizionare in numeroase organizatii este incapacitatea de a-si asuma un rol strategic proactiv. incepind cu anii '80, organizatiile au deAZvenit mai constiente de rolul pe care l-ar putea juca aceasta activitate si, mai ales, de avantajul strategic pe care l-ar putea oferi ea daca ar fi adecAZvat dezvoltata. Eficacitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspectele strategice ale achizitiilor

Una din principalele probleme cu care se confrunta activitatea de achi-zitii-aprovizionare in numeroase organizatii este incapacitatea de a-si asuma un rol strategic proactiv. incepind cu anii '80, organizatiile au deAZvenit mai constiente de rolul pe care l-ar putea juca aceasta activitate si, mai ales, de avantajul strategic pe care l-ar putea oferi ea daca ar fi adecAZvat dezvoltata. Eficacitatea functiei va depinde intr-o mare masura de stadiul ei de dezvoltare, adica de faptul daca ea este administrativa sau strategica, reactiva sau proactiva. Pentru a determina stadiul de dezvolAZtare sau subdezvoltare in care se afla activitatea de achizitii s-au elaborat diverse cadre de referinta.

O functie subdezvoltata, reactiva si pur adAZministrativa nu ar putea aduce nici o contributie strategica reala. Prin urmare, este necesar sa se identifice stadiul de dezvoltare in care se afla activitatea si sa se proiecteze dezvoltarea adecvata necesara.Capacitatea unei companii de a elabora si aplica strategii de aprovizioAZnare eficace depinde, in parte, de perceptiile managerilor de la toate niveAZlurile. Managerul insarcinat cu elaborarea unei strategii de aprovizionaAZre ar trebui sa tina cont de faptul ca aceste perceptii sint afectate de strucAZtura curenta a companiei, de calitatea sistemului sau de comunicare inAZterna, de experientele trecute ale companiei si ale managerilor sai, preAZcum si de resursele disponibile.

Dupa cum am sugerat si mai devreme, elaborarea unei strategii a aprovizionarii presupune analizarea unor considerente la nivel general de companie. Aceste considerente difera de la o ramura la alta si de la o companie la alta. Un factor care ar trebui sa fie comun tuturor, insa, este nevoia de a crea avantaje in raport cu concurenta si de a le exploata de maniera eficace.Se afirma ca in cursul elaborarii unei strategii explicite de activitate este necesar sa se contureze un program al actiunilor viitoare ale manaAZgementului, program care sa acopere urmatorii 2-5 ani.

in ceea ce priAZveste latura activitatii legata de aprovizionare, sint multe de spus despre posibilitatea elaborarii unui program imediat, legat dinamic de actiunile pe termen mai lung. Astfel, dat fiind ca scopul final al pietei de aproviAZzionare este de a satisface cerintele pietei de comercializare a companiei, programul in cauza ar trebui sa fie corelat cu alte strategii. in acest proAZces, va fi interesant sa se analizeze daca apar discordante cu filozofia inAZtreprinderii, cu atitudinile in ceea ce priveste rolurile diversilor manaAZgeri, precum si cu politicile specifice ale companiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.