Aspectele organizatorice si afirmarea politica a Legiunii Arhanghelul Mihai

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cu prilejul acestor alegeri in urma carora Codreanu a pierdut, LANC a castigat 124.778 de voturi trimitand numerosi reprezentanti in Parlament si totusi , dupa alegeri LANC-ul s-a destramat deoarece liderii sai s-au acuzat reciproc de coruptie vizavi de evrei. Observand acest grav esec C. Z. Codreanu a pus bazele Legiunii care era un altfel de organizatie ."Legiunea Arhanghelul Mihail" asa cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspectele organizatorice si afirmarea politica a Legiunii Arhanghelul Mihai

Cu prilejul acestor alegeri in urma carora Codreanu a pierdut, LANC a castigat 124.778 de voturi trimitand numerosi reprezentanti in Parlament si totusi , dupa alegeri LANC-ul s-a destramat deoarece liderii sai s-au acuzat reciproc de coruptie vizavi de evrei. Observand acest grav esec C. Z. Codreanu a pus bazele Legiunii care era un altfel de organizatie ."Legiunea Arhanghelul Mihail" asa cum adesea sustinea , legionarii nu erau un partid, ci o miscare si chiar mai mult un ordin, un ordin militant religios" .

Dupa o scurta perioada de timp structura organizatorica a Legiunii s-a consolidat. Cea mai mica unitate se compunea din 3 pana la 13 persoane. Aceste grupuri , au fost denumita initial "nucleu" , dupa care au primit denumirea de cuiburi avandu-se in vedere cuiburile de soimi ale Liceului Militar de la Manastirea Dealu. Modelele organizatorice ale Legiunii au fost preluate din traditia bisericeasca si populara.
Astfel , conform ritualului bisericesc copiii botezati in aceeasi apa se numeau frati de cruce, denumire preluata si de Legiune referitor la grupurile de tineri sub 18 ani.

O "Fratie de cruce"avea cel putin 8 si cel mult 35 de membri. In cariterele urbane era permisa fromarea cel mult a unui grup.
Celulele grupurilor de femei erau denumite cetatui.
Barbatii care doreau sa sprijine pe tinerii legionari trebuiau sa se uneasca in mici grupuri formate din 3 pana la 13 persoane. Initial numarul acestora era relativ redus , mai tarziu s-a vorbit de prieteni izolati legati de Legiune-Prietenii Legiunii.

La inceputul lui 1929 existau aproximativ 40-50 de cuiburi leginare. C.Z. Codreanu si-a propus infiintarea unui for de conducere colectiv numit "Senat Legionar", plan pe care il avea inca din 1927. Aceasta idee va fi pusa in practica la 4 ianuarie 1929 . Un fapt important este ca acest for de conducere nu a fost ales, senatorii legionari au fost numiti de Corneliu Zelea codreanu. Aceasta a fost o sansa pentru a atrage cateva personalitati importante in randul Legiunii. Acest fapt a fost relativ dificil, deoarece prima sedinta a senatorilor legionari a avut loc de abia in decembrie 1930.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.