Aspectele etice in resuscitare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Inceperea si oprirea manevrelor de resuscitare trebuie sa ia in considerare diferentele existente in normele etice si culturale.
Principiul autonomiei pacientului. Este larg acceptat din punct de vedere etic, iar in numeroase tari, si legal; daca in unele tari (incluzand Statele Unite) se considera ca pacientii adulti au capacitate de decizie cu exceptia cazurilor in care o instanta judeca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspectele etice in resuscitare

Inceperea si oprirea manevrelor de resuscitare trebuie sa ia in considerare diferentele existente in normele etice si culturale.
Principiul autonomiei pacientului. Este larg acceptat din punct de vedere etic, iar in numeroase tari, si legal; daca in unele tari (incluzand Statele Unite) se considera ca pacientii adulti au capacitate de decizie cu exceptia cazurilor in care o instanta judecatoreasca ii declara incompetenti, alte legislatii acorda medicului dreptul de a stabili incompetenta (datorita unor afectiuni psihiatrice, de exemplu).

Exista o serie de factori care pot altera temporar capacitatea de luare a deciziilor si care, odata indepartati, pot restabili competenta: boala concomitenta, medicatie, depresie. Pentru ca pacientii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza trebuie sa primeasca si sa inteleaga corect informatiile despre afectiunea lor si despre prognostic, tipul interventiei propuse, alternative, riscuri si beneficii. In departamentul de urgenta exista insa optiuni limitate, iar tratamentul medical trebuie instituit in absenta unei evidente clare a refuzului competent al pacientului.

Respectarea principiului autonomiei este reflectata de decizia medicala ("advanced directive"- in tarile in care este adoptata legal) care este un document ce indica alegerile pacientului privind tratamentul medical sau numirea unei persoane-surogat care sa ia aceste hotarari. Ea poate fi de 2 tipuri: asistenta medicala acceptata ("living will") - document scris ce reda tipul tratamentului sau procedurilor de prelungire a vietii in cazul in care pacientul ajunge in stadiul terminal al unei afectiuni sau in stare vegetativa persistenta-

si desemnarea unei persoane-surogat, printr-un act legal, de obicei o ruda sau un prieten apropiat, care trebuie sa ia deciziile pe baza preferintelor anterior exprimate; daca nu au fost formulate, el hotaraste ce este mai bine pentru pacient. Spre deosebire de asistenta medicala acceptata, care se aplica doar in cazul afectiunilor terminale, statutul de surogat si investirea cu putere de decizie se aplica in orice situatie in care pacientul nu poate hotari singur.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.