Aspecte teoretice si practice privind implementarea contabilitatii manageriale

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.79

nivel: Facultate

Organizarea lucrarilor privind calculatia costurilor depinde de o serie de factori, cum ar fi: obiectul de activitate, structura organizatorica a acesteia, tipul si modul de organizare a productiei, tehnologia de fabricatie, gradul de integrare a productiei, caracterul etc.

In scopul determinarii costurilor unitare astfel incat bunurile, lucrarile, serviciile sa poata fi evaluate si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte teoretice si practice privind implementarea contabilitatii manageriale

Organizarea lucrarilor privind calculatia costurilor depinde de o serie de factori, cum ar fi: obiectul de activitate, structura organizatorica a acesteia, tipul si modul de organizare a productiei, tehnologia de fabricatie, gradul de integrare a productiei, caracterul etc.

In scopul determinarii costurilor unitare astfel incat bunurile, lucrarile, serviciile sa poata fi evaluate si recunoscute in contabilitatea financiara, iar preturile de vanzare sa poata fi stabilite si verificate, precum si pentru analiza costurilor si a eficientei activitatii, in contabilitatea de gestiune cheltuielile se clasifica in: costuri de achizitie; costuri de productie; costuri de prelucrare; cheltuieli ale perioadei.

Profilarea intreprinderii (specificul activitatii desfasurate) presupune stabilirea obiectului de activitate principal al acesteia si orientarea activitatii ei in scopul asigurarii resurselor materiale si umane corespunzatoare realizarii obiectului sau. Profilul intreprinderii, obiectul de activitate al acesteia, necesita anumite procese tehnologice diferite, intr-o intreprindere industrial, dintr-o ramura sau alta, intr-o intreprindere agricola, intr-o intreprindere de constructii, si total diferite intr-o intreprindere de transport, de comert, de turism, etc.

Profilul, obiectul de activitate al intreprinderii isi pune amprenta nu doar pe procesele de munca ce au loc, dar si in ceea ce priveste rezultatele in care se concretizeaza diferitele activitati: bunuri materiale, prestari de servicii, distribuirea bunurilor etc. In consecinta, sunt total diferite obiectele de calculatie sau purtatorii de costuri.

Obiectul principal de activitate al intreprinderii a fost construirea de costructii hidrotehnice si lucrarile special in constructii.Din anul 2004 prin adaugarea la activitatea curenta activitatea de imbuteliere de apa mineral,aceasta a devenit obiectul principal de activitate el entitatii.

Structura organizatorica a activitatii de productie (exploatare) si administrative a intreprinderii, respectiv gruparea acestor activitati pe sectii, ateliere si alte locuri de cheltuieli influenteaza organizarea contabilitatii cheltuielilor de exploatare si calculatiei costurilor indeosebi sub aspectul localizarii cheltuielilor, al esalonarii lucrarilor de calculatie.

Cheltuielile de exploatare vor fi delimitate pe locuri de cheltuieli, adica pe sectii - de baza si auxiliare, pe unitati prestatoare de servicii etc., pe sectorul de administratie generala a intreprinderii etc. si in acest fel vor fi evidentiate in conturile sintetice si analitice de gestiune. Asadar, in functie de acest factor sunt delimitate de cele ce , in literatura de specialitate, sunt cunoscute sub denumirea de zone de cheltuieli, respectiv centre de responsabilitate.

Tipul si modul de organizare a productiei care reprezinta factori cu implicatii profunde asupra organizarii contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor. Tehnologia productiei, ca subansamblu al operatiilor succesive, prin intermediul carora materiile prime sunt transformate in produse finite sau prin care se executa lucrari sau servicii, constituie un important factor de influenta asupra organizarii contabilitatii cheltuielilor de productie si calculatiei costurilor.

Specificul proceselor tehnologice, durata ciclului de fabricatie, volumul si complexitatea produselor fabricate, ponderea si circuitul semifabricatelor determina folosirea unor metode de evidenta si de calculatie a costurilor, adecvate conditiilor specifice in care are loc fabricatia.Faza de calculatie este folosita in contabilitatea de gestiunea "ca loc de cheltuiala", caracterizat printr-un anumit specific al bugetarii, evidentei, formarii si controlului cheltuielilor si nu coincide decat rar cu notiunea de faza in sens tehnologic.

Legat de aceasta problema, se ridica doua aspecte importante:
- in cadrul unei faze de calculatie se pot incadra una sau mai multe faze tehnologice;insa, din punct de vedere organizatoric, o faza de calculatie poate sa corespunda unei anumite sectii de productie, sau in cadrul unei sectii de productie se pot grupa mai multe faze de calculatie. Aceasta trasatura este in functie de conditiile concrete de organizare a productiei din cadrul intreprinderilor cu productie de masa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.