Aspecte teoretice privind salarizarea si evidenta personalului

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.93

nivel: Facultate

In acest scop, in recapitulatia statelor de salarii se face urmatoarea grupare: grupa de munca, numarul de salariati pe grupe; fondul de salarii aferent si contributia la asigurarile sociale determinata corespunzator procentelor stabilite de lege. De mentionat ca, in cotele procentuale privind contributia unitatii la asigurarile sociale este cuprins si procentul de 2% aferent constituirii fondului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte teoretice privind salarizarea si evidenta personalului

In acest scop, in recapitulatia statelor de salarii se face urmatoarea grupare: grupa de munca, numarul de salariati pe grupe; fondul de salarii aferent si contributia la asigurarile sociale determinata corespunzator procentelor stabilite de lege. De mentionat ca, in cotele procentuale privind contributia unitatii la asigurarile sociale este cuprins si procentul de 2% aferent constituirii fondului special de sanatate, care se deduce din contributia calculata si se vireaza la Ministerul Sanatatii.

Iar daca in timpul perioadei s-au fectuat plati in contul asigurarilor sociale de stat, acestea vor fi deduse din suma datorata la bugetul asigurarilor sociale virandu-se numai suma ce reprezinta soldul creditor al contului 4311 "Contributia unitatii la asigurarile sociale".
Contributia salariatilor la pensia suplimentara se determina in baza procentului legal de 3% asupra salariilor brute cuvenite si este destinata constituirii fondurilor de asigurari sociale, respectiv pentru pensia suplimentara. Aceasta se calculeaza si se retine de la angajati pe toata perioada care constituie vechime in munca, inclusiv perioada in care angajatii se afla in incapacitate temporara de munca si sunt platiti din fondul asigurarilor sociale de stat.

Contributia de 3% se suporta si de catre persoanele autorizate sa desfasoare independent o activitate economica, care se aplica la venitul lunar al acestora, precum si de catre persoanele care cumuleaza pensia cu salariul de baza, sau cele care cumuleaza mai multe functii. Contributia de 3% nu se retine persoanelor care executa lucrari sau presteaza servicii care nu au la baza contracte de munca reglementate prin legislatia muncii (de exemplu contracte civile) si nici pentru perioadele nelucrate consemnate in cartea de munca si care nu constituie vechime in munca. Contributiile astfel calculate se retin din drepturile cuvenite angajatilor si se vireaza la bugetul asigurarilor sociale, ca si contributiile unitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.