Aspecte teoretice privind salarizarea si evidenta personalului

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Potrivit Legii nr.14 privind salarizarea si Contractul colectiv de munca unic la nivel national, fiecare unitate patrimoniala isi stabileste prin contractul colectiv de munca un system propriu de salarizare format din urmatoarele elemente structurale: sistemul tarifar, sistemul de sporuri, formele de salarizare, formele de premiere si alte elemente. Tinand seama de aceste elemente, la negocierea c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte teoretice privind salarizarea si evidenta personalului

Potrivit Legii nr.14 privind salarizarea si Contractul colectiv de munca unic la nivel national, fiecare unitate patrimoniala isi stabileste prin contractul colectiv de munca un system propriu de salarizare format din urmatoarele elemente structurale: sistemul tarifar, sistemul de sporuri, formele de salarizare, formele de premiere si alte elemente. Tinand seama de aceste elemente, la negocierea cu angajatii se intocmeste contractul individual de munca in care se stabileste salariul individual.

Salariul individual se stabileste pornind de la salariul tarifar orar minim pe tara pentru un timp de lucru de 170 ore in medie pe luna si a unui tarif orar minim pe tara, astfel:S = Nr. ore x tarif/ora

Sistemul tarifar va cuprinde deci, tarife de plata orare, zilnice si lunare, carora le vor corespunde salarii orare, zilnice si lunare.Salariile lunare individuale stabilite prin contractile individuale de munca trebuie sa fie mai mari decat salariul tarifar minim pe tara, mentionat anterior.

Unitatile patrimoniale care utilizeaza personal angajat pot folosi urmatoarele forme de salarizare: salarizarea in acord, salarizarea pe baza de cote procentuale din veniturile realizare sau din productia obtinuta, salarizarea in regie sau dupa timpul lucrat.Salarizarea in acord tine seama de volumul lucrarilor executate sau produselor obtinute si se poate determina individual, sau colectiv daca la realizarea unei lucrari sau cantitati de produs participa o echipa de specialisti de diverse calificari.

Salarizarea in regie se aplica in special personaluli care lucreaza la birou, functionarilor, care intr-un anumit numar de ore trebuie sa efectueze volumul de lucrari prevazut in normele de munca si normativele de personal.Salarizarea sub forma cotelor procentuale din productia obtinutase poate aplica in intreprinderi care produc produse de stricta necessitate, in special in unitati de productie agricola.

Sistemul de sporuri cuprinde o serie de sporuri la salariul de baza, cum sunt: sporuri pentru vechimea in munca, sporuri pentru conditii deosebite (mediu toxic, conditii periculoase, grele, etc), sporuri pentru orele lucrate suplimentar peste programul de lucru, duminica sau in zilele de sarbatori legale, spor pentru lucrul de noapte, spor de santier, pentru conditii de izolare, sporuri pentru exercitarea unor functii suplimentare, spor pentru folosirea unor limbi straine, spor de fidelitate fata de intreprindere.

Sistemul de premiere cuprinde premii acordate in scopul stimularii salariatilor, astfel: premii acordate din fondul de salarii si premii acordate din fondul de participare la profit. Criteriile pe baza carora se realizeaza premierea, obiectul premierii, modalitatile de constituire a surselor de premiere si alte elemente legate de ele se stabilesc tot prin contractile collective de munca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.