Aspecte teoretice privind functiunile comerciale si financiar-contabile

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

In cadrul organizatiilor, functiunile nu prezinta aceeasi intensitate de manifestare in fiecare etapa de dezvoltare a acestora, de aceea o functiune se poate prezenta in urmatoarele situatii:
-potentiala sau virtuala, atunci cand, din anumite ratiuni ce tin de asigurarea unei eficiente ridicate, atat in organizatia respectiva cat si la nivelul sistemului din care aceasta face parte, functiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte teoretice privind functiunile comerciale si financiar-contabile

In cadrul organizatiilor, functiunile nu prezinta aceeasi intensitate de manifestare in fiecare etapa de dezvoltare a acestora, de aceea o functiune se poate prezenta in urmatoarele situatii:
-potentiala sau virtuala, atunci cand, din anumite ratiuni ce tin de asigurarea unei eficiente ridicate, atat in organizatia respectiva cat si la nivelul sistemului din care aceasta face parte, functiunea nu se manifesta;

-integrata - cand unele activitati specifice sunt desfasurate in cadrul organizatiei, iar altele, de obicei de o amploare si complexitate deosebita se desfasoara in afara organizatiei respective;
-reala si efectiva - cand ansamblul activitatilor specifice acesteia se desfasoara in cadrul organizatiei respective. Realizarea obiectivelor stabilite pentru o perioada in cadrul organizatiei depinde de manifestarea in stransa interdependenta a tuturor functiunilor sale, evident cu intensitati diferite, in raport de etapa de dezvoltare a organizatiei si de natura obiectivelor stabilite.

In cadrul intreprinderilor moderne de dimensiuni mari si mijlocii exista cinci functiuni principale:cercetare-dezvoltare, comerciala, productie, financiar-contabila, personal. La randul ei, fiecare functiune se divide in mai multe activitati (ansamblu de procese omogene sau inrudite ce concura nemijlocit la realizarea acelorasi obiective derivate de gradul II). In cadrul activitatilor se deosebesc atributii. Prin atributie se desemneaza un proces de munca precis conturat, care se executa periodic si uneori continuu, ce implica cunostinte specializate si concura la realizarea unui obiectiv specific.

O atributie se poate divide in mai multe sarcini. Sarcina reprezinta o componenta de baza a unui proces de munca complex sau un proces de munca simplu ce contribuie la realizarea unui obiectiv individual, care, de regula, se atribuie spre realizare unei singure persoane.
Functiunile, activitatile, atributiile au caracter dinamic. Continutul lor se schimba o data cu dezvoltarea economica, cu evolutia conceptiilor privind managementul, cu amplificarea dimensiunii firmei si retehnologizarea ei prin incorporarea de noi atributii, sarcini etc. prin disparitia altora, modificandu-se rapoturile dintre ele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.