Aspecte protocolare ale utilizarii insemnelor de stat ale Romaniei

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Primarii sunt obligati sa poarte esarfa sub culorile drapelului Romaniei la toate solemnitatile, receptiile si ceremoniile publice, indiferent de locul in care se desfasoara acestea.
Stema Romaniei
-stema unui stat este simbolul fiintei sale istorice si politice, iar imaginile care o compun evoca trecutul tarii; prin intermediul ei traditia ramane vesnic vie, iar semnificatia ei trez[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte protocolare ale utilizarii insemnelor de stat ale Romaniei

Primarii sunt obligati sa poarte esarfa sub culorile drapelului Romaniei la toate solemnitatile, receptiile si ceremoniile publice, indiferent de locul in care se desfasoara acestea.
Stema Romaniei
-stema unui stat este simbolul fiintei sale istorice si politice, iar imaginile care o compun evoca trecutul tarii; prin intermediul ei traditia ramane vesnic vie, iar semnificatia ei trezeste sentimentul national.

In sec XIX, in primii ani dupa unirea din 24 ianuari 1859 a Munteniei si Moldovei, stema Principatelor Unite consta din stemele Moldovei si Tarii romanesti, avand deasupra o coroana princiara.
Dupa venirea la domnie, in 1866, printul Carol de Hohezoller a dispus conceperea unei steme a tarii care sa corespund situatiei create prin instaurarea noii dinastii.Ulterior, in 1872, este aprobata o noua stema care include simbolurile traditionale si ale celorlalte provincii romanesti (Bucovina, Crisana, Maramures, Oltenia, Muntenia, Transilvania).

Dupa inlaturarea de catre comunisti a monarhiei si proclamarea Republicii Populare Romane este adoptata prin constitutia din 1848 o stema noua, conceputa in stilul Rep. Sovietice.
In urma revolutiei din 1989 s-a adoptat o nou stema a Romaniei.
Ea se compune din 2 scuturi suprapuse:scutul mare si scutul mic.Scutul mare are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan.
Acvila - curajul, hotararea, puterea, maretia
Scutul albastru - cerul
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.