Aspecte procesuale si tactice privind participarea aparatorului la judecarea cauzei penale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.78

nivel: Facultate

Curtea Europeana a stabilit ca principiul contradictorialitatii - "egalitatea armelor" - este aplicabil deopotriva intregului proces penal, or restringerea sa doar la etapa judecarii cauzei ii stirbeste din sens si neglijeaza dreptul la un proces echitabil. Si daca drepturile fundamentale ale omului se cer a fi respectate la orice etapa a procesului penal, atunci este absolut firesc ca mecanismele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte procesuale si tactice privind participarea aparatorului la judecarea cauzei penale

Curtea Europeana a stabilit ca principiul contradictorialitatii - "egalitatea armelor" - este aplicabil deopotriva intregului proces penal, or restringerea sa doar la etapa judecarii cauzei ii stirbeste din sens si neglijeaza dreptul la un proces echitabil. Si daca drepturile fundamentale ale omului se cer a fi respectate la orice etapa a procesului penal, atunci este absolut firesc ca mecanismele de realizare a acestor drepturi - principiul contradictorialitatii in cazul nostru - sa fie aplicate si ele la orice etapa a procesului penal

O importanta considerabila are acest principiu in probatiunea penala. Procedura examinarii trebuie sa asigure suficiente garantii tinindu-se cont de caracterul cauzei. Printre aceste garantii sint posibilitati suficiente de prezentare a probelor de contestare a declaratiilor martorilor acuzarii, posibilitatea de a argumenta in momentele cheie .
Practica internationala considera principiul egalitatii armelor capabil de a obliga organele de urmarire sa comunice toate elementele de fapt, pertinente pe care le detin sau la care au acces, susceptibile sa ajute inculpatul sa se dezvinovateasca sau sa obtina o atenuare a pedepsei.

Se cere totusi de remarcat ca legislatorul a facut un pas spre asigurarea principiului egalitatii armelor in procesul penal, extinzand, desi insuf cient, drepturile aparatorului de a participa in probatoriul penal. In doctrina juridica problema participarii partilor in probatoriu a fost examinata din mai multe aspecte.In opinia noastra, cea mai mare polemica se duce actualmente intre reprezentantii a doua curente din doctrina spatiului ex-sovietic.

Sustinatorii vechii traditii sovietice opineaza ca rolul principiului ofcialitatii este unul determinant in procesul penal si ca partile nu pot avea in probatoriu drepturi similare cu cele ale organelor statului: reprezentantii celui de-al doilea curent, care a aparut la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, sustin necesitatea de a li se acorda partilor drepturi mai largi, inclusiv in probatoriu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.