Aspecte privind circulatia juridica a terenurilor in Romania

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.85

nivel: Facultate

Legea nr.18/1991 a fondului funciar impune incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute, ceea ce implica interventia unui notar care va autentifica actul de transfer al proprietatii. Pentru ca transferul dreptului de proprietate asupra trenului sa fie opozabil celor care nu au participat la semnarea contractului, se impune inscrierea actului jur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte privind circulatia juridica a terenurilor in Romania

Legea nr.18/1991 a fondului funciar impune incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute, ceea ce implica interventia unui notar care va autentifica actul de transfer al proprietatii. Pentru ca transferul dreptului de proprietate asupra trenului sa fie opozabil celor care nu au participat la semnarea contractului, se impune inscrierea actului juridic translativ de proprietate in cartea funciara. Cartea funciara este un sistem de evidenta a situatiei juridice a imobilelor si realizeaza o publicitae integrala a tuturor transmisiunilor si constituirilor de drepturi reale imobiliare.

Tertul dobanditor prin act juridic inscris in cartea funciara, este aparat de eventuale cauze de evictiune derivand din titlurile anterioare, dar neinregistrate in cartea funciara. Legea nr. 54/1998 prevede incapacitatea personaelor fizice de a dobandi trenuri agricole in proprietate prin acte intre vii care depasesc suprafata maxima de 200 ha teren in echivalent arabil de familie. Tot aceasta lege instituie obligativitatea respectarii dreptului de preemtiune (dreptul de a cumpara cu prioritate) al coproprietarilor, al vecinilor si al arendasilor in cazul vanzarii terenurilor agricole extravilane.

Principalele obligatii ale vanzatorului sunt predarea imobilului instrainat si garantia pentru evictiune si pentru viciile ascunese ale bunului. Vanzatorul raspunde astfel pentru pierderea in tot sau in parte a proprietatii lucrului sau tulburarea cumparatorului in exercitarea dreptului sau asupra lucrului, atunci cand vanzatorul sau o terta persoana valorifica un drept asupra aceluiasi bun. El raspunde de asemenea in cazul in care lucrul vandut prezinta deficiente ascunse care afecteaza utilitatea terenului, acesta devenind impropriu utilizarii conform destinatiei sau isi micsoreaza considerabil valoarea de intrebuintare.

Cumparatorul are obligatia de plata a pretului in conditiile stabilite prin contract. In caz contrar, vanzatorul poate cere fie rezolutiunea (desfiintarea) contractului, fie executarea silita asupra cumparatorului. Perfectarea unui contract de vanzare-cumparare a unui teren presupune plata unor taxe legale.Acestea sunt taxele notariale de timbru stablite in functie de valoarea imobilului, taxele de publicitate imobiliara si impozitul anual pe teren catre bugetul local.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.