Aspecte legislative in domeniul HIV si SIDA

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Codul Penal vine in sprijinul persoanelor seropozitive, aparand drepturile acestora, prin sanctionarea acelor persoane care prin comportamentul lor, aduc prejudicii persoanelor infectate.
Infractiunile ce au ca obiect starea de sanatate a populatiei dintr-o colectivitate umana sunt cunoscute sub denumirea de infractiuni contra sanatatii publice. Ocrotirea juridica are ca obiect atat incrim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte legislative in domeniul HIV si SIDA

Codul Penal vine in sprijinul persoanelor seropozitive, aparand drepturile acestora, prin sanctionarea acelor persoane care prin comportamentul lor, aduc prejudicii persoanelor infectate.
Infractiunile ce au ca obiect starea de sanatate a populatiei dintr-o colectivitate umana sunt cunoscute sub denumirea de infractiuni contra sanatatii publice. Ocrotirea juridica are ca obiect atat incriminarea acestor fapte periculoase cat si ansamblul de masuri si conditii destinate sa asigure apararea sanatatii membrilor acelei colectivitati.

Transmiterea Sindromului Imunodeficientei Dobandite a fost incriminata si introdusa in Codul Penal prin Legea de modificare si completare a Codului Penal nr. 140/1996 in Art. 309, alin. 2, dupa contaminarea venerica: "Transmiterea Sindromului Imunodeficitar Dobandit - SIDA - de catre o persoana care stia ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani." Aceste fapte sunt deosebit de periculoase deoarece au ca rezultat raspandirea unei boli grave, careia ii pot cadea victime persoane nevinovate ce pot raspandi mai departe infectia, chiar fara sa cunoasca starea lor de contaminare.

Daca actul sexual prin care se transmite boala este o infractiune, de exemplu: viol, raport sexual cu o minora, seductie, aceasta va exista in concurs cu infractiunea de transmitere a SIDA.
Infractiunea a avut loc cu intentie daca faptuitorul a stiut ca sufera de o astfel de boala sau cu intentie indirecta atunci cand avea temeiul sa stie ca sufera si a acceptat posibilitatea de a transmite partenerului sau boala.

Atat in cazul contaminarii venerice cat si al transmiterii SIDA, procurorul sau instanta de judecata vor dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.
Daca faptuitorul n-a stiut si nici n-a banuit ca sufera de maladiile respective, fapta nu atrage raspunderea penala, dar impune luarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.