Aspecte istorice din viata aromanilor

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

De asemenea, folcloristul George Marcu face precizarea ca in ultimele doua decenii numeroase familii de aromani s-au stabilit si in preajma Bucurestiului, in: Tunari, Voluntari, Afumati, Pantelimon. Majoritatea aromanilor din Romania formeaza, in general, populatie stabilita in sate si comune. In ciuda numeroaselor transformari, adaptari inevitabile suferite de ei, si-au pastrat limba, muzica, obi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte istorice din viata aromanilor

De asemenea, folcloristul George Marcu face precizarea ca in ultimele doua decenii numeroase familii de aromani s-au stabilit si in preajma Bucurestiului, in: Tunari, Voluntari, Afumati, Pantelimon. Majoritatea aromanilor din Romania formeaza, in general, populatie stabilita in sate si comune. In ciuda numeroaselor transformari, adaptari inevitabile suferite de ei, si-au pastrat limba, muzica, obiceiurile.

Practicarea denumirii poporului dupa zona geografica pe care o locuieste se aplica mai ales in cazul aromanilor, la care distingem cateva denumiri pe grupe, cum ar fi: "gramusteni" ("cipani") - proveniti din mai multe localitati ale Peninsulei Balcanice, dar in majoritate sunt descendenti ai faimoasei comune aromane, Gramoste, din Epir-Grecia. "Farserotii" provin din localitati din nordul Heladei si din Corcea-Albania. O alta categorie de aromani sunt "pindenii" care poarta numele si de "verieni" sau "avdeliati", provenind din localitati aromane situate de-a lungul sirului muntos al Pindului.

"Bitolenii" provin din localitati ale Bitoliei, din Iugoslavia. Alte dialecte rezultate in urma asimilarii aromanilor sunt: moscopolean, muzachear, gopestean-mulovistean, olimpian, s. a. [2]. Dumitru Piceava, actualmente Presedintele Fundatiei "Bana Armaneasca" ("Limba Aromnana"), el insusi de origine aromana, mi-a prezentat prin intermediul unui email, date importante rezultate in urma Recensamantului din 2002: in Romania s-au declarat 26.000 de aromani.

In acelasi email Dumitru Piceava sustine ca aromanii sunt o natie de-sine-statatoare, " dar nu suntem romani" . Subliniaza faptul ca aromanii au ziua lor nationala, pe data de 23 mai, argumentand: "Daca ziua de 23 mai 1905 aromanilor li s-au dat toate drepturile pe care le aveau si celelalte populatii musulmane din Balcani, in ziua de 10 mai 1913, cand, prin Tratatul de Pace de la Bucuresti, incheiat dupa terminarea razboaielor balcanice, a avut loc o impartire a Macedoniei, pamantul de bastina si sfant al aromanilor, in patru parti, la tarile vecine, reprezinta ziua cand noua, aromanilor, ni s-au luat nu numai tara, dar si toate drepturile." [3] Impartirea Macedoniei tarilor vecine a oferit Greciei 51 %, Albaniei 11 %, Bulgariei 9 % si 29 % Iugoslaviei.

De atunci aromanii intampina probleme de deznationalizare si asimilare din partea populatiilor majoritare din tarile in care au ajuns sa traiasca. Vorbind in numele tuturor, Dumitru Piceava sustine ca "ei, aromanii din Romania si de peste tot, nu vor altceva decat sa-si pastreze limba, cantecul, portul, obiceiurile, si traditiile lor, tocmai elementele care scot in relief cel mai pregnant identitatea lor etnica aparte."

In data de 25 aprilie 2005 Puiu Hasotti, Senator PNL Constanta, se declara impotriva adoptarii ideii exprimate de catre Adunarea Generala Anuala a Reprezentantilor Comunitatii Aromanilor din Romania, din data de 16 aprilie 2005: inregistrarea ca "minoritate nationala a aromanilor" in Romania [4]. Senatorul foloseste o serie de argumente istorice pentru a demonstra ca "aromanii sunt romani" si precizeaza ca ei nu trebuie sa devina o minoritate in "adevarata lor tara". A se observa ca aceasta din urma idee vine in contrast cu spusele dr. Dumitru Piceava cu privire la "pamantul de bastina" al aromanilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.