Aspecte introductive privind criminalistica

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Criminalistica fiind o stiinta care contribuie la lupta impotriva criminalitatii, a intervenit si in cazul infractiunilor de fals in inscrisuri, care s-au inregistrat odata cu aparitia actelor scrise.
Dezvoltarea extrem de rapida a vietii societatilor umane a determinat o crestere foarte mare a numarului de inscrisuri si corelativ o inmultire a cazurilor de falsificare. Astfel, aparitia pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte introductive privind criminalistica

Criminalistica fiind o stiinta care contribuie la lupta impotriva criminalitatii, a intervenit si in cazul infractiunilor de fals in inscrisuri, care s-au inregistrat odata cu aparitia actelor scrise.
Dezvoltarea extrem de rapida a vietii societatilor umane a determinat o crestere foarte mare a numarului de inscrisuri si corelativ o inmultire a cazurilor de falsificare. Astfel, aparitia pe scara larga a falsurilor a determinat luarea unor masuri de contracarare, care constau pe de o parte, in adoptarea unor legi care sa incrimineze si sa pedepseasca infractiunea de fals, iar pe de alta parte, in sporirea eforturilor de creare a unor metode de depistare a falsurilor si de identificare a persoanelor care le savarsesc.

Odata cu dezvoltarea criminaliticii, cercetarea falsurilor a inceput sa se faca pe baze exclusiv stiitifice si cu ajutorul unor metodologii bine puse la punct.Scrierea fiind un mijloc de fixare si de transmitere a gandurilor prin intermediul semnelor grafice, de-a lungul vremii a fost utilizata tot mai intens la intocmirea unui spectru vast de acte oficiale sau particulare. Astfel, devenind probe frecvente despre anumite intelegeri intre oameni, ale existentei unor evenimente, actele scrise nu au intarziat sa fie si obiectul celor mai felurite procedee de falsificare. Drept consecinta, incriminarea falsului in acte este intalnita inca in Legea lui Lucius Cornelius Sulla, care prevedea pedepse aspre pentru asemenea fapte ilicite. [3]

In vederea stabilirii raspunderii pentru astfel de fapte, era necesar sa se descopere atat falsul ca existenta obiectiva, cat si persoana care l-a realizat in mod nemijlocit, conturandu-se astfel tot mai multe categorii de persoane specializate in constatarea existentei falsului in acte si in depistarea celor vinovati. In prezent, in majoritatea legislatiilor se face o enumerare a diferitelor feluri de fals in acte, insa fara a fi data o definitie generala si completa, care sa delimiteze caracteristicile acestei infractiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.