Aspecte histopatologice in carcinosarcom de glanda parotida

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

Am examinat un numar de 30 de sectiuni care au pus in evidenta aspectul bifazic al tumorii, cu predominenta componentei mezenchimale de tip condrosarcomatos, alaturi de zone carcinomatoase, mediu diferentiate.(fig. 1-6).Diagnosticul s-a pus pe baza coloratiei hematoxilina-eozina, dupa fixarea piesei in formol 10%, includerea in parafina si sectioanarea la 5-10 microni. Diagnosticul s-a completat s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte histopatologice in carcinosarcom de glanda parotida

Am examinat un numar de 30 de sectiuni care au pus in evidenta aspectul bifazic al tumorii, cu predominenta componentei mezenchimale de tip condrosarcomatos, alaturi de zone carcinomatoase, mediu diferentiate.(fig. 1-6).Diagnosticul s-a pus pe baza coloratiei hematoxilina-eozina, dupa fixarea piesei in formol 10%, includerea in parafina si sectioanarea la 5-10 microni. Diagnosticul s-a completat si cu coloratia van Gieson si PAS, pentru evidentierea componentei conjuctive respective prezenta mucopolizaharidelor in tesutul cartilaginos.

Imunohistochimia ar fi putut completa diagnosticul histopatologic, respective keratina, vimentina si proteina S-100, dar nefiind esentiale in diagnostic. Coloratiile clasice au permis evidentierea caracterelor maligne atat a tesutului epitelial cat si a tesutului mezenchimal.
Discutii Malignizarea tumorii mixte de glanda salivara rara impune o discutie atenta a acestei entitati. In 99% din cazurile de tumora mixta malignizata se intalneste carcinomul adica se malignizeaza componenta epiteliala (5).

Carcinosarcomul este extreme de rar, 0,15% (1). In literatura au fost publicate un numar redus de cazuri. Noi am gasit un caz publicat in 1994 de catre L. I. Lopez si unul publicat in 1977 de catre Larry Giltman. Ambele cazuri publicate au fost diagnosticate la persoane peste 45 de ani (47 respectiv 52 de ani).
Unul din cazuri s-a diagnosticat ca nodul metastatic la nivelul scalpului, iar tumora primara a fost depistata ulterior. Metastaza a aparut dupa 35 de ani.

Histologic carcinosarcomul este o tumora bifazica, epiteliala si mezenchimala, cel mai frecvent de tip adenocarcinom ductal si condrosarcom, dar pot fi prezente si arii nediferentiate sau scuamoase de carcinom precum si arii de tip osteosarcom sau fibrosarcom.
Diagnosticul histologic in aceste cazuri este util si de certitudine.
Examenul citologic (citologia aspirativa) este incert (4).
Imunohistochimia: keratina pozitiva evidentiaza componenta epiteliala, vimentina pentru componenta mezenchimala, S-100, componenta condromatoasa, actina pentru eventuala componenta musculara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.