Aspecte geografice ale asezarilor umane

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Incadrul aglomeratiei fiecare element are personalitatea sa, dar este indispensabil in intregirea si functionarea ansamblului (terenuri cladite, livezi, gradini de zarzavat, spatii verzi, locuri de recreere etc.).Conurbatia reprezinta un ansamblu de orase care se dezvolta independent, sunt aproape intre ele si au de rezolvat probleme comune (alimentarea cu apa,cu energie, amenajarea si protectia m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte geografice ale asezarilor umane

Incadrul aglomeratiei fiecare element are personalitatea sa, dar este indispensabil in intregirea si functionarea ansamblului (terenuri cladite, livezi, gradini de zarzavat, spatii verzi, locuri de recreere etc.).Conurbatia reprezinta un ansamblu de orase care se dezvolta independent, sunt aproape intre ele si au de rezolvat probleme comune (alimentarea cu apa,cu energie, amenajarea si protectia mediului inconjurator). Pentru a exista o conurbatie trebuie indeplinite doua conditii:

- ca geneza ea rezulta prin juxtapunerea a doua sau mai multe orase care pana la un moment dat s-au dezvoltat independent ele ramanand distincte chiar daca sunt inglobate intr-un ansamblu.
- trebuie sa existe o anumita densitate a oraselor si a populatiei precum si un numar mare de locuitori. Orasele mici chiar daca sunt vecine nu pot constitui o conurbatie deoarece ele nu au de rezolvat probleme comune. Conurbatiile apar si se dezvolta de obicei in legatura cu prezenta unor importante zacaminte ale subsolului (Ruhr, Donbas).

Cele maides citate sunt conurbatiile formate din orasele dublete (St. Paul - Mineapolis in S.U.A. de o parte si de alta a fluviului Mississippi, Reggio - Messina in Italia de sud).Orasele Ludwigshafen si Mannheim situate de o parte si de alta a Rinului formeaza o conurbatie. Acum un secol Mannheimul avea 22.000 de locuitori iar Ludwigshafen 2.000 de locuitori. Acesta din urma nu s-a dezvoltat sub influenta Mannheimului ci ca urmare a amplasarii aici a vestitei uzine de produse chimice: Badische Anilin und Soda Fabrik (B.A.S.F.).

Megalopolisul constituie stadiul de gigantism al conurbatiilor, teritoriul organizat intr-o imensa conurbatie policentrica. Denumirea de megalopolis a fost data de geograful Jean Gottman in 1961 pentru a defini concentrarea urbana de pe coasta nord-estica a S.U.A. Aici pe o lungime de aproximativ 400 de km, de la Boston la Philadelphia se concentreaza mai multe orase milionare intre care sunt intercalate orase mai mici.

Aceasta conurbatie a beneficiat in dezvoltarea ei de conditii exceptionale: prezenta in apropiere a Apallachilor cu resurse minerale si energetice, legaturi lesnicioase pe calea apei cu "lumea veche" si nu numai cu aceasta, conditii foarte prielnicepentru amenajari portuare, substrat litologic foarte rezistent etc. Aici s-au stabilit primele grupuri de colonisti europeni si de aici s-a pornit expansiunea spre vest.

Populatia acestui megalopolis numara peste 40 de milioane de locuitori, iar stilul arhitectural imbraca forme specifice, iesind in evidenta padurea de zgarie-nori din beton, fier, sticla si aluminiu a Manhatanului. Pe glob se contureaza si alte megalopolisuri cum ar fi Rhur, Rio de Janeiro - Sao Paulo, Shanhai, Kobe - Osaka, Manchester - Birmingham - Leeds.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.