Aspecte generale privind standardizarea

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Eficacitatea standardizarii ca un instrument de ajustare a proceselor si rezultatelor activitatii in toate domeniile economiei nationale este confirmata la nivel international, precum si prin extinderea activitatii de standardizare in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Practica mondiala si nationala a descoperit un spectru larg de probleme care pot fi solutionate prin intermediul sau in e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte generale privind standardizarea

Eficacitatea standardizarii ca un instrument de ajustare a proceselor si rezultatelor activitatii in toate domeniile economiei nationale este confirmata la nivel international, precum si prin extinderea activitatii de standardizare in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Practica mondiala si nationala a descoperit un spectru larg de probleme care pot fi solutionate prin intermediul sau in exclusivitate numai prin mijloacele standardizarii si a stabilit diversitatea formelor si metodelor de efectuare a acestor activitati in dependenta de starea si dezvoltarea economiei nationale.

Standardizarea creeaza un limbaj comun care permite producatorilor si furnizorilor sa comunice clar cu inginerii, designerii si agentii de vanzari, oriunde ar fi. Standardele se aplica produselor in toate zonele si la etapele de productie in economia moderna. Standardele contribuie la sporirea eficientei productiei, faciliteaza comunicarea, imbunatatesc transparenta pietei, calitatea, credibilitatea, compatibilitatea si eficacitatea bunurilor si serviciilor si a altor obiective politice de baza din domeniul public referitoare la sanatate, securitate si mediul inconjurator.

Eficacitatea standardizarii in conditiile relatiilor de piata dezvoltate se manifesta prin urmatoarele functii: economica, sociala si comunicativa.Functia comunicativa a standardizarii prevede crearea bazei informationale referitoare la reglementarea terminologiei, clasificatoarelor, metodelor de incercari, desenelor tehnice, simbolurilor conventionale etc., asigura intelegerea reciproca, luand in considerare reglementarile internationale, inclusiv sistemul de evidenta, de statistica, de activitate financiara si de contabilitate, sistemele documentatiei tehnologice si de executie, sistemele de dirijare a proceselor etc.

In afara de impactul economic direct, standardizarea s-a dovedit a fi un instrument flexibil in sustinerea politicii publice in mai multe domenii. Pentru piata interna utilizarea standardelor reprezinta cheia implementarii politicii de libera circulatie a bunurilor. In domeniile importante de achizitii publice standardele sunt un instrument care furnizeaza o referinta pentru contractele publice. In achizitia publica referintele la standarde sunt obligatorii in documentele de oferta.
Statutul voluntar este esential pentru standardizare si eficacitatea sa depinde de dorinta agentilor economici de a utiliza rezultatele standardizarii.

Desigur, dorinta de a elabora standarde nu este aceeasi cu dorinta de a le utiliza si in practica; natura voluntara a unor standarde poate fi limitata de legislatia tehnica sau chiar diminuata de conditiile de piata influentate de catre furnizori - un aspect particular in cazul intreprinderilor mici si mijlocii. Pentru ca procesul de standardizare sa progreseze este necesara cooperarea la nivelul agentilor economici, dar acest lucru necesita ca agentii economici sa inteleaga valoarea pe care standardizarea o va aduce intreprinderilor lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.