Aspecte conceptuale si metodologice privind strategiile de piata

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Elaborarea strategiilor de marketing nu are in vedere piata in general, ci o anumita piata bine determinata din punct de vedere spatial, temporal, social-demografic si economic.Termenul "strategie" are o istorie multimilenara. Utilizat pentru prima data pentru a defini "arta razboiului" in China antica, in urma cu aproximativ 2500 de ani de catre Sun-Tzu, termenul nu le-a fost strain nici istorici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte conceptuale si metodologice privind strategiile de piata

Elaborarea strategiilor de marketing nu are in vedere piata in general, ci o anumita piata bine determinata din punct de vedere spatial, temporal, social-demografic si economic.Termenul "strategie" are o istorie multimilenara. Utilizat pentru prima data pentru a defini "arta razboiului" in China antica, in urma cu aproximativ 2500 de ani de catre Sun-Tzu, termenul nu le-a fost strain nici istoricilor antici Tucidide si Xenofon, sau imparatului roman Cezar.

C. Barbulescu, in lucrarea "Sisteme strategice ale intreprinderii", Editura Economica, 1999, arata ca "strategia economica reprezinta un concept complex care stabileste modul de realizare a obiectivelor adoptate de firma, actiunile care trebuie intreprinse, felul de alocare a resurselor, modalitatile de a raspunde in conditii optime schimbarilor din mediul inconjurator si de a fi competitiv in raport cu firmele concurente".

Strategia are ca obiectiv plasarea firmei intr-o pozitie din care sa poata concura cu eficacitate si sa supravietuiasca pe piata.
Strategia poate fi definita ca fiind ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung, principalele modalitati de realiyare impreuna cu resursele allocate in vederea obtinerii avantajului competitive potrivit misiunii organizatiei.

In prezent termenul de strategie poate avea interpretari in functie de domeniul de aplicare:
-in domeniul teoriei jocurilor, strategia specifica optiunile pe care le are jucatorul in orice situatie posibila;
- in domeniul managementului, strategia reprezinta o stare de lupta, o confruntare intre societatile economice pe un teren reprezentat de piata. In mod practic, strategia poate fi definita ca o lupta continua pentru acapararea de noi piete si consolidarea celor deja existente.

1.2 Conceptul de strategie de piata.
Strategia de marketing reprezinta principalele directii de activitate spre care se orienteaza intreprinderea. Ea vizeaza un ansamblu de actiuni "cu bataie lunga" care mobilizeaza resurse umane, financiare si materiale, in scopul atingerii, intr-o anumita perioada de timp, a obiectivelor trasate si, implicit, al consolidarii pozitiei pe piata, a firmei. Ea se implementeaza cu ajutorul tacticilor, tehnicilor si a unui instrumentar bine determinat.

Strategia de marketing urmareste ca, in concordanta cu principiile prin politica de marketing, sa fie creat un plan de ansamblu pentru a coordona si a face efective orientarea si eforturile de marketing pe termen lung in vederea atingerii obiectivelor pe piata.Strategiile de marketing au o diversitate pronuntata si se clasifica dupa multiple criterii. Aplicarea unei variante strategice sau a alteia ramane la discretia personalului managerial al firmei .

Este important insa, sa se opteze anume pentru "reteta" corespunzatoare posibilitatilor intreprinderii si momentului oportun. Pentru ca, aplicarea neadecvata a unei strategii poate distruge intreg esafodajul afacerii construit cu truda si sacrificii, uneori ani indelungati.Strategie de piata " constituie obiectul unor procese decizionale, reprezentand in ultima analiza o suita de decizii, care , pornind de la obiectivele intreprinderii, tin cont atat de optiunile trecute si prezente, cat si de cele viitoare " ale concurentei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.