Aspecte clinice si terapeutice ale granulomului inelar la adulti

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.64

nivel: Facultate

Granulomul inelar este astazi o dermatoza destul de frecvent identificata , cu evolutie benigna, de obicei idiopatica, care se caracterizeaza din punct de vedere clinic prin papule mici sau noduli de culoare rosie-bruna, ferme, nepruriginoase, grupate in inele cu evolutie centrifuga. Din punct de vedere histopatologic leziunile au la baza o degenerescenta a colagenului din dermul superficial si p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte clinice si terapeutice ale granulomului inelar la adulti

Granulomul inelar este astazi o dermatoza destul de frecvent identificata , cu evolutie benigna, de obicei idiopatica, care se caracterizeaza din punct de vedere clinic prin papule mici sau noduli de culoare rosie-bruna, ferme, nepruriginoase, grupate in inele cu evolutie centrifuga. Din punct de vedere histopatologic leziunile au la baza o degenerescenta a colagenului din dermul superficial si profund inconjurata de un infiltrat granulomatos.
Prezentarea cazurilor

Cazul I : femeie in varsta de 54 de ani prezinta de aproximativ 6 luni la nivelul fetei dorsale a mainii drepte o leziune unica, proeminenta, dura,de culoare rotie-violacee, sub forma unui inel cu diametrul de 4cm, cu centrul usor deprimat, asimptomatica. Diagnosticul clinic si histopatologic pledeaza ientru un granulom inelar forma tipica. Examinarile paraclinice evidentiaza prezenta Atg Hbs.
Cazul II : femeie de 48 ani prezinta de aproximativ 4 luni la nivelul trunchiului o placa si ulterior un placard eritematoas initial infiltrat si zona centrala palida, cu extindere centrifuga.

Diagnosticul initial a fost de eritem inelar centrifug dar in urma examenul histopatologic am optat pentru o forma eritematoasa de granulom inelar. In urma examinarilor paraclinice nu s-a constatat nici o afectiune asociata.Cazul III : barbat in varsta de 52 ani cunoscut cu o poliartrita reumatoida, prezinta de 1 an leziuni papulo-nodulare mici, numeroase, diseminate relativ simetric pe trunchi si membre. Leziunile s-au extins rapid in placi si placarde eritematoase, infiltrate, cu periferia papuloasa, arciforma. .Afectiunea a fost interpretata o perioada lunga de timp ca o tinea corporis si o tinea incognita.

Tabloul histopatologic a fost similar in toate cele 3 cazuri clinice descrise si a constat intr-o degenerescenta focala a colagenului inconjurata de un infiltrat granulomatos Diagnosticul diferential s-a facut cu urmatoarele afectiuni : Necrobioza lipoidica ( dislipoidoza cutanata Oppenheim-Urbach) intereseaza adultii, mai ales de sex feminin, in 80% din cazuri diabetici si apare sub forma unor noduli infiltrati, rosii-violacei, care formeaza o placa reliefata, ferma al carui centru se deprima. Se localizeaza cel mai frecvent simetric, pe fetele anterioare ale gambelor iar centrul placardelor iau o coloratie galbuie deschisa, cu zone brune sau violacee;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.