Aspecte aplicative - gramatica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Facultate

-Sa opreasca !...Mi-a zburat palaria! sa opreasca! Tot intr-un timp , iacata conductorul intra sa vaza cine s-a suit de la statia din urma ...Goe incepe sa urle ...In sfarsit , n-au ce sa faca . Trebuie sa se hotarasca a plati biletul , pe care are sa-l taie conductorul din carnetul lui . Pacat de palarie !... Ce-o sa faca d. Goe la Bucuresti cu capul gol ?...s-ar intreba oricine , care nu stie ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte aplicative - gramatica

-Sa opreasca !...Mi-a zburat palaria! sa opreasca! Tot intr-un timp , iacata conductorul intra sa vaza cine s-a suit de la statia din urma ...Goe incepe sa urle ...In sfarsit , n-au ce sa faca . Trebuie sa se hotarasca a plati biletul , pe care are sa-l taie conductorul din carnetul lui . Pacat de palarie !... Ce-o sa faca d. Goe la Bucuresti cu capul gol ?...s-ar intreba oricine , care nu stie cata grija are mam' mare si cata prevedere !" (I. L. Caragiale , "D-l Goe")

Ex.3 : Gasiti si analizati adjectivele pronominale interogativ-relative, aratand felul fiecaruia , genul , numarul , cazul , substantivul pe care-l insoteste si cum s-a facut acordul lor cu substantivele determinate :
a) "Mai lesne pot sa numar pe degete mele
Cati sfinti avem pe luna si cate versuri rele,
De cat sa bag de seama ce carte nu e data
A cui este mai mica si cine o sa bata ." (Gr. Alexandrescu)
b)"Si mai cu seama , care roman nu si-a dorit patria cu lacrimi ,cand s-a gasit in strainatate ?...

"Care cuvant din limba noastra poate arata o icoana mai luminoasa de iuteala calului si de repeziciunea fuga-i lui , decat limpezimea vailor ? Poezia romanilor este o comoara nesfarsita de frumuseti originale care oglindesc geniul poporului ." ( V. Alecsandri) Ex.4: Subliniaza in mod pronume relative si adjectivele relative . Indica substantivul inlocuit de pronumele relativ si substantivul determinat de adjectivul relativ:
a)"-Du-te chiar acum la stapanul mosiei si spune-i ca te prinzi sa-i dai in girezi tot graul cat il are semanat ." (I. Creanga , Povestea lui Stan Patitul)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.