Aspecte ale sistemului actual de pensii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Pentru cei care vor participa la pilonul II, o parte din contributia la asigurarile sociale de stat va merge la administratorii de fonduri, 2% in primul an, urmand sa creasca cu 0,5 puncte procentuale timp de sase ani, pana la o cota de 6%. Contributia la un fond de pensii facultative (pilonul III) este de maximum 15% din salariul brut lunar.

Persoanele in varsta de pana la 35 de an[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte ale sistemului actual de pensii

Pentru cei care vor participa la pilonul II, o parte din contributia la asigurarile sociale de stat va merge la administratorii de fonduri, 2% in primul an, urmand sa creasca cu 0,5 puncte procentuale timp de sase ani, pana la o cota de 6%. Contributia la un fond de pensii facultative (pilonul III) este de maximum 15% din salariul brut lunar.

Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii potrivit Legii nr. 19/2000, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat (vor face parte din pilonul II). Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa (aceste persoane vor face parte din pilonul III).

Diferenta dintre cele doua intervine la nivelul faptului ca persoanele incadrandu-se in pilonul III vor beneficia de aceasta pensie in momentul in care implinesc 60 de ani, atat femeile cat si barbatii, care au contribuit cel putin 90 de luni si au un activ personal care sa le permita o pensie minima, iar cele care contribuie la pilonul II vor beneficia de sumele respective, cumulat cu pensia din sistemul public, atunci cand vor iesi la pensie.

Avantajele sistemului de pensii private
Participarea la pilonul III beneficiaza de deduceri fiscale. Astfel, suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal, iar suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator, proportional cu cota acestuia de participare este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal.

Acest ultim aspect a fost unul dintre motivele pentru care societatile de asigurari interesate nu au sprijinit acest proiect de lege, ele considerand aceste deduceri fiscale o concurenta neloiala pentru produsele lor similare care au fost create pentru a suplini lipsa din legislatia romaneasca a posibilitatii constituirii de pensii private la un moment dat. De aceea, angajatul care va contracta o asigurare de viata nu va beneficia de deductibilitatile prevazute de lege special pentru aderarea la sistemul pensiilor private facultative, chiar daca efectele celor doua servicii sunt asemanatoare.

Sistemul de pensii private propriu-zis
Pilonul III reprezinta sistemul pensiilor private propriu-zise. In acest sistem angajatul POATE opta liber pentru participarea la sistemul pensiilor private, de unde denumirea de pensie facultativa. In cadrul acestui sistem, data de la care va curge plata pensiei private este hotarata de participant, cu conditia ca acesta sa indeplineasca urmatoarele conditii: a implinit 60 de ani, a platit minimum 90 de contributii lunare si are un un activ personal care sa ii permita o pensie minima. In ipoteza in care aceste conditii cumulative nu sunt indeplinite, angajatul poate opta intre a primi suma existenta in contul sau ca plata unica sau a primi plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani.

Contributiile se retin si se vireaza fie de catre angajator, fie de catre participant, o data cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.Contributia la un fond poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.