Aspecte ale managementului calitatii in serviciile de sanatate

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Nesincronizarea cererii de servicii de ocrotire a sanatatii a populatiei dintr-o anumita regiune cu oferta unitatii sanitare care deserveste zona respectiva se poate reflecta, fie intr-o utilizare insuficienta a paturilor, deci oferta nerealizata, fie in suprautilizare, deci cerere nesatisfacuta. Consecinte asemanatoare sunt generate si de neasigurarea echilibrului spatial, adica o distributie in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte ale managementului calitatii in serviciile de sanatate

Nesincronizarea cererii de servicii de ocrotire a sanatatii a populatiei dintr-o anumita regiune cu oferta unitatii sanitare care deserveste zona respectiva se poate reflecta, fie intr-o utilizare insuficienta a paturilor, deci oferta nerealizata, fie in suprautilizare, deci cerere nesatisfacuta. Consecinte asemanatoare sunt generate si de neasigurarea echilibrului spatial, adica o distributie in profil teritorial a retelei unitatilor prestatoare de servicii sanitare necorelata cu cererea populatiei de astfel de servicii.

Inseparabilitatea de persoana prestatorului- serviciile sanitare inceteaza sa mai existe din momentul incheierii actiunii prestatorului (serviciul pe care il presteaza medicul nu are o existenta de sine statatoare, separata de persoana acestuia). Eterogenitatea sau variabilitatea- inteleasa atat in raport cu sectorul serviciilor privit in ansamblu (constituit din activitati cu caracter diferit), cat si cu fiecare serviciu in parte. Variatia este dependenta de specificul prestatorului si/sau beneficiarului.

Este util sa se expliciteze continutul notiunii de "calitate", pornind de la modul cum este abordata in studiile filosofice.
Termenul "calitate" provine din latinescul "qualis", care inseamna "fel de a fi". In timp, notiunea de calitate a facut obiectul analizei multor filosofi, incepand cu Aristotel, trecand prin filosofia clasica germana si ajungand la curentele filosofice contemporane.
Teoria semnificatiei este specifica curentelor contemporane si notifica faptul ca, de obicei, nu se lucreaza cu intreaga realitate, ci cu aspectele semnificative ale acesteia, celelalte considerandu-se invariabile.

Aceste aspecte semnificative sunt tocmai caracteristicile de calitate.
Standardul ISO 8402 "Terminologia calitatii" defineste calitatea ca reprezentand ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu, care ii confera acestuia capacitatea de a satisface nevoi explicite sau implicite. Astazi se manifesta tendinte de largire a intelesului calitatii, ea nu inseamna doar satisfacerea clientilor, ci si satisfacerea interesului general.

Standardul ISO 9004 considera ca statul trebuie sa se implice in calitate, deoarece prin ea se promoveaza libertatea, se da un sens responsabilitatii, fiind in acelasi timp un factor de edificare a societatii si civilizatiei. Ca si produsele, serviciile prezinta o mare diversitate, din acest motiv si caracteristicile sunt variate, specifice diferitelor tipuri de servicii. Desi serviciul este o actiune omogena si prezinta o unitate, el poate fi analizat, prin elementele sale discrete, caracteristicile calitative.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.