Aspecte ale istoriografiei grecesti

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.56

nivel: Liceu

Clanurile, neamurile si gintele perpetuau amintirea obarsiilor transfigurate nu odata in mituri, impletite cu elemente de credinte religioase. de semne si simboluri imaginare, active si vii.
Istoriografia, ca atare, a inceput simultan in Mesopotamia si Egipt, in jurul anului 3000 i.e.n. Existenta statalitatii, calendarul si inventarea sensului au fost factorii decisivi pentru evolutia istor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte ale istoriografiei grecesti

Clanurile, neamurile si gintele perpetuau amintirea obarsiilor transfigurate nu odata in mituri, impletite cu elemente de credinte religioase. de semne si simboluri imaginare, active si vii.
Istoriografia, ca atare, a inceput simultan in Mesopotamia si Egipt, in jurul anului 3000 i.e.n. Existenta statalitatii, calendarul si inventarea sensului au fost factorii decisivi pentru evolutia istoriografiei. Cum aminteste prof. Lucian Boia, timp de 2-3 nilenii Orientul a produs numai anale, forma cea mai simpla a istoriografiei.

O marturie impersonala,, mentiuni ale evenimentelor memorabile politice, militare, religioase. La vechii egipteni mentionarea unui an sau a unei dinastii avea functii simbolice, acoperind fapteleji sensurile unei lumi.in lipsa sensului, colectivitatile umane transmiteau oral, sub forma epopeii, povestirea neamului lor, transfigurata poetic, proiectata fantastic si emotional, dar pastrand intotdeauna simbolurile unor evenimente sau fapte, sublimand sensuri ale acestora.

Creuzetul istoriografiei propriu-zise a fost, cum am amintit. Greci, antica, iar afirmarea ei intr-o fonna deschizatoare de drumuri se situeaza i secolul V inaintea erei noastre.Este epoca in care viata spirituala si intelectuala a lumii grecesti izbucnit intr-o fantastica iradiere de energii si impulsuri creatoare care a; delimitat nu numai conturul acestei epoci, dar au transmis impulsuri deci si v asupra intregii evolutii culturale a umanitatii, au lasat o mostenire care marcat fizionomia culturii umane, hranind cu sevele ei mai ales gandirea s spiritul culturii europene.

Lansarea maiestuoasa a istoriografiei grecesti ti\ de ceea ce generic putem nuni "secolul lui Penele".Ar fi fastidios sa refacem pentru nevoile acestor note de curs ansamblu miscarii culturale a epocii lui Pericle.Ne intereseaza de fapt doua mari surse ale istoriografiei grecesti du epoca: Herodot si Tucidide, la care mai putem adauga un alt contemporan a lor, Hellonicos din Mitilene (479-395 i.e.n.). Acesta a avut preocupari ii domeniul cronologiei istorice si a intocmit o istorie a Atenei (Attfus).

Privilegiul de a fi numit "parintele istoriei"(denumirea i-a dat-o mul mai tarziu Cicero, un mare scriitor, jurist, om politic si orator roman ) ; revenit lui Herodot din Halicarnas (485425 i.e.n.). A avut o viata activa ; strabatut in calatoriile sale prin multe locuri, a vazut lumi si civilizati deosebite: din Egipt care l-a atras prin marturiile bogate ale trecutului t vestigiile impunatoare ale civilizatiei sale, pana la tarmurile Marii Negre. L-: interesat lumea, oamenii, caracteristicile obiceiurilor si existenta lor.

A lasat marturii pretioase despre toate acestea. Sigur, nu tout marturiile sale sunt demne de crezare pentru ca Herodot a sens si despre cee; ce doar a auzit, uneori si imprecis, si nu a trecut prin filtru critic tot ceea ce ; aflat. Nu o data a fost sedus de ceea ce se parea insolit, de obiceiurile si fel u de viata al unor semintii pe care nu le-a cunoscut in mod nemijlocit. Dar cat alte informati prezinta o valoare exceptionala prin ceea ce comunica, prii darul observatiei!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.