Aspecte ale corinticului in romanul Cartea Milionarului de Stefan Banulescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.61

nivel: Liceu

Categoria corinticului este o clasa de romane neomogene, in care se amesteca titluri si autori uniti intr-o diversitate ce poate parea la inceput aiuritoare. "Hinterlandul romanului corintic redevine conventional: alegoric, mitic, fantezist, exotic sau pur si simplu livresc." [1] La nivel naratologic, romanul corintic incepe sa experimenteze, utilizand ceea ce creasera atat romanul doric cat si ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte ale corinticului in romanul Cartea Milionarului de Stefan Banulescu

Categoria corinticului este o clasa de romane neomogene, in care se amesteca titluri si autori uniti intr-o diversitate ce poate parea la inceput aiuritoare. "Hinterlandul romanului corintic redevine conventional: alegoric, mitic, fantezist, exotic sau pur si simplu livresc." [1] La nivel naratologic, romanul corintic incepe sa experimenteze, utilizand ceea ce creasera atat romanul doric cat si cel ionic:

"In primul rand fiindca nu se urmareste verosimilul, ci chiar suprimarea lui; si atunci amestecul de planuri, schimbarile de registru, colajele, citarile, introducerea unor pasaje nefictionale etc devine moneda curenta. In al doilea rand, fiindca romanul corintic tinde sa legitimeze valabilitatea artefactului, sa-si exibe nu numai felul constructiei, dar chiar si pe al materialeleor de constructie. Ceea ce romanul anterior ascundea cu multa grija (si am vazut ca era insusi sensul evolutiei lui: perfectionarea mijloacelor de a ascunde artificial), romanul corintic da pe fata.

Parodicul nu trebuie interpretat exclusiv ca o negare, ca un nihilism: exista in parodie o forta afirmativa." [2] Avem asadar in multe romane corintice o parodie a creatiei, nu o creatie romanesca in sine.
Corinticul este o categorie de romane care se opune atat doricului cat si ionicului, dar din care isi sustrage elemente de creatie sau elemente pe care le reinterpreteaza. Cronologic, este ultimul pas al romanului burghez care devine constient de limitele scrierii si receptarii sale. O trasatura importanta a sa este situarea sub semnul miticului, a parabolicului.

Lumea romanelor corintice este de multe ori o lume "de poveste" ce-si imbraca cu haina unui basm realitatea prezentata.
Daca doricul infatiseaza "o varsta a iluziilor si a inocentei genului, o lume omogena, coerenta si plina de sens", ionicul "o varsta a constiintei de sine, o lume care ramane plina de sens, dar isi pierde omogenitatea", corinticul infatiseaza "o varsta a ironiei. Lumea romanului corintic este neomogena, incoerenta, vida" [3]
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.