Aspecte ale controlului fiscal

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Reglementarea puterilor in stat, a raporturilor dintre acestea, organizarea administratiei au contribuit la aparitia primelor forme de control. Ulterior, evolutia sistemelor de impunere a diferitelor forme de manifestare a veniturilor si instituirea unui sistem regulat de contabilitate, va influenta asupra modalitatilor de organizare a controlului fiscal. Sistemele fiscale moderne se bazeaza in mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte ale controlului fiscal

Reglementarea puterilor in stat, a raporturilor dintre acestea, organizarea administratiei au contribuit la aparitia primelor forme de control. Ulterior, evolutia sistemelor de impunere a diferitelor forme de manifestare a veniturilor si instituirea unui sistem regulat de contabilitate, va influenta asupra modalitatilor de organizare a controlului fiscal. Sistemele fiscale moderne se bazeaza in mod esential pe regimul declarativ. Acesta presupune ca toti contribuabilii dau dovada de sinceritate si de buna credinta, intocmind declaratii corecte si complete, asumandu-si intreaga responsabilitate pentru actele intocmite si faptele comise.

Acestia trebuie sa fie in masura sa justifice elementele declarate cu ocazia controlului exercitat de administratia fiscala. La randul sau aceasta are dreptul si obligatia de a analiza elementele declarate in vederea asezarii si incasarii impozitelor si sa identifice persoanele care se sustrag de la plata. In principiu, administratiei fiscale ii revine sarcina de a dovedi omisiunile si inexactitatile din documente si sa motiveze corectiile pe care le face. In intervalul prevazut de lege administratia fiscala corecteaza lipsurile, omisiunile si erorile existente, prin mai multe forme de control, care sunt complementare intre ele.

Controlul fiscal, relatie intre contribuabil si administratie Contribuabilii supusi controlului fiscal sunt persoane fizice si juridice, romane sau straine, precum si asociatiile fara personalitate juridica, carora le revin obligatii fiscale. Exista o tendinta psihologica a tuturor categoriilor de contribuabili, de a considera ca sunt obligati la plata unor impozite mari, comparativ cu veniturile pe care le realizeaza sau fata de alte categorii de contribuabili. Ca urmare, informatiile furnizate de contribuabili trebuie verificate de aparatul fiscal.

Aparatul fiscal dispune de drepturi privind evaluarea, stabilirea si incasarea creantelor fiscale si de dreptul de a aplica sanctiuni cu caracter pecuniar pentru abaterile de la normele de drept aprobate.
Administratia fiscala are dreptul de a cunoaste informatiile continute in documentele detinute de contribuabili sau de tertele persoane care au legatura cu acestia. Inspectorii fiscali au obligatia de a pastra secretul informatiilor cuprinse in documentele contribuabililor sau tertilor si de a le utiliza pentru verificarea exactitatii obligatiilor fiscale ale contribuabililor. Dreptul de a obtine informatii nu trebuie confundat cu verificarea contabilitatii. Acesta se limiteaza la obtinerea unor documente sau copii ale acestora, inainte de a face o confruntare cu elementele declarate sau nu de diversi contribuabili.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.