Aspecte ale comunismului

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Liceu

La sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80 preturile la alimente, servicii si la bunuri de uz casnic si cotidian, au inceput sa creasca. Lipsurile alimentare au devenit cronice, si s-au reintrodus cartelele ce "functionasera" cu aproape treizeci de ani in urma. Pe 19 decembrie 1980 s-a dat legea "pentru constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea popul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aspecte ale comunismului

La sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80 preturile la alimente, servicii si la bunuri de uz casnic si cotidian, au inceput sa creasca. Lipsurile alimentare au devenit cronice, si s-au reintrodus cartelele ce "functionasera" cu aproape treizeci de ani in urma. Pe 19 decembrie 1980 s-a dat legea "pentru constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei cu carne, lapte, legume si fructe". Consumul de alimente era rationalizat in fiecare judet.Painea se vindea in cantitati limitate.

6.Cum a fost motivata pentru populatie lipsa alimentelor si rationalizarea acestora ?In 1982 s-a aprobat Programul de alimentatie stiintifica a populatiei. "Specialistii" au stabilit consumul mediu zilnic de calorii necesar unei persoane este de 2700 - 2800 de calorii, ori aceeasi "specialisti" au stabilit ca romanii sunt niste "imbuibati" care consuma 3300 de calorii zilnic. Asadar trebuie sa manance mai putin. In sprijinul hotararii s-au folosit recomandari medicale privind raportul dintre inaltime si greutate.

S-a dat o lege pentru constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei cu alimente. Consumul era rationalizat in fiecare judet, circulatia libera a produselor fiind practic impiedicata. Mai mult, fiecare judet trebuia sa livreze fondului centralizat al statului, la preturi fixe, tot surplusul de alimente. Cartelele la zahar si ulei sunt diferentiate pe categorii de populatie: ratii mai mari pentru oraseni si mult mai mici pentru locuitorii din mediul rural.

7.Cum s-a dezvoltarea invatamantul ?E adevarat ca au fost construite crese, gradinite, scoli, spitale.si numarul celor cuprinsi in sistemul de invatamant a crescut. Structura anului scolar era diferita acesta fiind format din 3 trimestre . Elevii aveau ore 6 zile pe saptamana si aceste trimestre faceau sa nu se acumuleze materie multa pentru teze, facilitau invatarea si reduceau gradul de stres al elevilor.Uniformele erau obligatorii ceea ce a uniformizat diferentele sociale intre elevi si a contribuit la formarea unor colective omogene .
Partea buna era ca toti absolventii erau incadrati in munca .

Cei care absolveau mai putine clase din cauza limitarilor materiale sau intelectuale erau orientati catre scoli profesionale care le asigurau o meserie si implicit un loc de munca. Absolventii facultatilor erau mult mai bine pregatiti. Admiterea la facultate se facea prin examen ceea ce asigura in mod corect o triere a celor ce urmau cursurile facultatilor. Cei care aveau rezultate bune erau "rasplatiti cu burse de merit"Cadrele didactice erau bine pregatite si exigente si se implicau in procesul educational, erau interesati in activitatile extrascolare ( olimpiade, cercuri, cluburi).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.