Asolamentul

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

c. Criterii agrobiologice:
- consumul in substante nutritive - fiecare planta foloseste din sol substante nutritive necesare in cantitati si proportii diferite. De exemplu, cerealele folosesc mai mult azot si fosfor, floarea soarelui, sfecla, cartoful consuma mai mult potasiu, ca urmare se recomanda sa alterneze cerealele paioase cu aceste culturi. Plantele leguminoase lasa in sol canti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asolamentul

c. Criterii agrobiologice:
- consumul in substante nutritive - fiecare planta foloseste din sol substante nutritive necesare in cantitati si proportii diferite. De exemplu, cerealele folosesc mai mult azot si fosfor, floarea soarelui, sfecla, cartoful consuma mai mult potasiu, ca urmare se recomanda sa alterneze cerealele paioase cu aceste culturi. Plantele leguminoase lasa in sol cantitati mari de azot, de aceea se recomanda alternarea lor cu plante care au un consum mare de azot si indeosebi cu graul de toamna.
- consumul de apa - dupa o planta care are un consum mare de apa se recomanda sa se cultive plante cu un consum mai mic.
- influenta asupra insusirilor fizice ale solului - plantele de cultura prin sistemul radicular, cantitatea de resturi vegetale lasate in sol, masurile agrofitotehnice specifice, influenteaza diferit si asupra insusirilor fizice ale solului. De exemplu, plantele care se seamana la distante mari intre randuri se prasesc de cateva ori in timpul perioadei de vegetatie, determinand deteriorarea structurii solului.
- imburuienarea - rotatia culturilor este una dintre principalele masuri de combatere a buruienilor. Sunt grupe de buruieni care insotesc anumite grupe de culturi. Deci cultivarea fara intrerupere a unei plante pe acelasi teren determina inmultirea buruienilor care ii sunt specifice;

- combaterea daunatorilor si a bolilor plantelor - majoritatea daunatorilor si a agentilor patogeni ataca anumite plante. Ca urmare monocultura determina inmultirea excesiva in sol a bolilor si daunatorilor specifici si atacul devine din ce in ce mai agresiv;
- perioada de timp dintre doua culturi care se succed - este nevoie ca timpul care ramane de la recoltarea plantei premergatoare si pana la semanatul plantei care urmeaza in rotatie, sa permita executarea in bune conditii a lucrarilor care vizeaza pregatirea patului germinativ;

- oboseala solului - monocultura sau chiar si cultura repetata a unor plante care nu se autosuporta, precum si rotatiile nerationale, pot provoca o stare generala nefavorabila a solului cu consecinte negative asupra cantitatii si calitatii productiei;
- bilantul substantei organice din sol - acesta este conditionat in mare masura de cantitatea de resturi organice ramase in sol dupa fiecare cultura si intensitatea lucrarilor solului.
- protectia impotriva eroziunii - diferitele plante de cultura protejeaza mai mult sau mai putin solul impotriva eroziunii. Cea mai buna protectie o asigura ierburile perene incepand cu anul II de cultura iar cea mai slaba prasitoarele.

Elementele asolamentului
In activitatea de intocmire a asolamentelor si in cea de practicare a acestora se opereaza cu urmatoarele notiuni: sola, cultura premergatoare, rotatia, structura culturilor, sola saritoare, asolamentul, cultura repetata, durata rotatiei, sola combinata, monocultura, cultura intercalata, cultura ascunsa (Definitiile acestor notiuni au fost date la laborator!!!).

Influenta asolamentului asupra productiei agricole
Asolamentul este considerat ca una dintre cele mai importante masuri agrotehnice de mentinere si sporire a fertilitatii solului, de lupta impotriva buruienilor, bolilor si daunatorilor, de sporire a eficacitatii celorlalte masuri pedoameliorative si agrofitotehnice, de obtinere a unor productii mari si de calitate superioara in conditii de profitabilitate.

Asolamentul este pivotul central al agriculturii durabile, este o masura de baza in planificarea si organizarea activitatii in exploatatiile agricole. El are si o importanta deosebita din punct de vedere ecologic, contribuind la reducerea substantelor chimice folosite in agricultura, care in marea lor majoritate pot fi poluante.Asolamentul prin planta prermergatoare, prin timpul de revenire pe aceeasi suprafata, prin incadrarea judicioasa a sistemelor de fertilizare, de lucrare a solului, de aplicare a pesticidelor, creaza conditii favorabile pentru cresterea si dezvoltarea plantelor obtinandu-se astfel productii sporite la fiecare cultura (tabelul 1).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.