Asociatiile de consumatori

1x punct

categorie: Marketing

nota: 9.78

nivel: Facultate

Actualmente aceste organizatii promoveaza initiative in domeniul protectiei consumatorilor, initiative care odinioara apartineau exclusiv organizatiilor guvernamentale, prestatia acestora devenind vitala pentru comunitatile in cadrul carora activeaza. Astfel ca, odata cu cresterea importantei organizatiilor neguvernamentale creste si responsabilitatea lor.

In cadrul politicilor de p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asociatiile de consumatori

Actualmente aceste organizatii promoveaza initiative in domeniul protectiei consumatorilor, initiative care odinioara apartineau exclusiv organizatiilor guvernamentale, prestatia acestora devenind vitala pentru comunitatile in cadrul carora activeaza. Astfel ca, odata cu cresterea importantei organizatiilor neguvernamentale creste si responsabilitatea lor.

In cadrul politicilor de protectie sociala promovate de orice stat, politica privind consumatorul trebuie sa fie considerata o componenta de sine statatoare, cu obiective, prioritati si instrumente proprii, bine integrata celorlalte politici ale statului.Consumatorul, in calitatea sa de purtator al cererii de marfuri, joaca un rol important in mecanismul de piata, constituind, in acelasi timp, elementul de referinta al tuturor actiunilor intreprinse atat de producator, cat si de catre comerciant.

Luand in considerare interesele si nevoile respectivilor consumatori, acestia sunt confruntati cu o serie de dezechilibre in raporturile de piata, dezechilibre ce-I afecteaza sub multiple aspecte-econimic educational, siguranta sanatatii etc.Ca latura importanta a protectiei sociale pe care trebuie sa o promoveze o societate democratica si ca o componenta de baza a programelor de protectie sociala, protectia consumatorilor reprezimta un ansamblu de dispozitii privind initiativa publica sau privata, destinat a asigura si a ameliora continuu respectarea intereselor consumaturilor.

Data fiind larghetea unei asemenea notiuni, protectia consumatorilor imbraca o serie intreaga de aspecte, omul de rand, cu calitatea sa de consumator si, indeosebi, in calitatea sa de cumparator, devenit agent de piata, confruntandu-se cu o multitudine de probleme legate de structura produselor destinate a-i asigura consumatorului, preturile la care isi poate procura diversele bunuri si servicii, calitatea acestora, sistemul de informare care asigura transparenta pietei, sistemul de comercializare a produselor si calitatea serviciilor comerciale etc.

In ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniul protectiei consumatorilor si a importantei acestora in politica protectiei consumatorilor. Organizatiile neguvernamentale trebuie sa ofere consumatorilor informatii veridice si sa urmareasca excluderea manipularilor de situatie in beneficiul personalului sau a conducerii acesteia.

Obiectivele acestor asociatii sunt: de a proteja drepturile si interesele legitime ale consumatorilor; de a constientiza consumatorii asupra drepturilor pe care le au, de a dezvolta programe si proiecte in scopul realizarii acestor obiective. Scopurile specifice ale programelor sunt de a proteja consumatorii impotriva riscului de a achizitiona si folosi produse de calitate indoielnica, de a informa consumatorii despre produsele care le-ar putea pune in pericol sanatatea, de a incuraja consumatorii sa aiba dreptul de a alege, de a incuraja competitia loiala, de a rezolva sesizarile consumatorilor.
Experienta acumulata in acest domeniu permite o delimitare a complexului de informatii, destinate consumatorului, in 4 mari categorii de elemente :

1.informatii asupra produselor prezente in cadrul pietei - o categorie de elemente prin care se fac cunoscute consumatorilor natura produsului, pretul acestuia, originea sa, provenienta, data limita de consum, sisteme de ambalare si date asupra naturii si compozitiei ambalajului, sisteme de depozitare si conservare etc.;
2.informatii asupra pietei - referindu-se, indeosebi, la sistemul de relatii existent in cadrul pietei, intermediarii implicati, sistemele si nivelurile de preturi practicate, tipurile de servicii asigurate, facilitatile care pot fi obtinute in domeniul achizitionarii, serviciilor si preturilor etc.;

3.informatii referitoare la circuitele de distributie - privesc modul in care publicul poate efectiv, in cadrul piatei, sa se adreseze unitatilor care le asigura cel mai bun raport calitate-pret. Ele se refera la structura circuitelor economice care privesc fluxul fiecarei categorii de produse, reteaua de produse existenta, localizarea unitatilor si programului de functionare;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.