Asistenta prespitaliceasca a pacientilor traumatizati

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Aceidentele rutiere sunt responsabile pentru un numar mare de traumatisme grave. Pentru cel se acorda ingrijiri medicale prespitalicesti este foarte util sa cunoasca cateva notiuni de cinematica a traumatismelor, pentru a putea anticipa localizarea si gravitatea leziunilor principale. Mai mult, echipa care va receptiona victima la spital va pune intrebari legate de circumstantele accidentului, la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asistenta prespitaliceasca a pacientilor traumatizati

Aceidentele rutiere sunt responsabile pentru un numar mare de traumatisme grave. Pentru cel se acorda ingrijiri medicale prespitalicesti este foarte util sa cunoasca cateva notiuni de cinematica a traumatismelor, pentru a putea anticipa localizarea si gravitatea leziunilor principale. Mai mult, echipa care va receptiona victima la spital va pune intrebari legate de circumstantele accidentului, la care cel care 1-a adus va putea raspunde numai daca este instruit sa observe amanuntele respective.

Deoarece ca in orice boala grava este mai bine sa previi decat sa tratezi, incercam sa subliniem importanta purtarii centurii de siguranta.Din totalul deceselor consemnate in urma accidentclor rutiere aproximativ un sfert sunt consecutive ejectarii pasagerului.
Dupa ejectarea din vehicul pasagerul este supus unui al doilea impact care poate provoca leziuni mai severe decat impactul initial, astfel incat nu este de mirare ca trei sferturi dintre pasagerii care sunt ejectati in totalitate decedeaza.

Este dovedit ca riscul de deces al pasagerilor ejectati este de 6 ori mai mare decat al pasagerilor neejectati. Desi este evident ca centurile de siguranta salveaza vieti, daca acestea sunt "purtate" incorect pot provoca ele insele leziuni (strivirea organelor interne), care insa, in general, nu pun in pericol imediat viata. Centura orizontala trebuie sa fie pozitionata pe bazin, sub cele doua spine iliace anterosuperioare si sa fie bine stransa. Centura diagonala este trecuta pe deasupra umarilui si nu pe dedesubt.

La fel de important este si sistemul de siguranta "air bag".
Pentru maxima protectie sistemul "air bag" trebuie folosit intotdeauna imAZpreuna cu centura de siguranta. El a fost conceput pentru a absorbi energia reAZzultata in urma impactului frontal. Deoarece "air bag" se dezumfla imediat dupa impact, el este eficient in cazul coliziunilor multiple. ln urma declansarii sistemului "air bag" pot rezulta leziuni minore (escoriatii, leziuni produse de strivirea ochelarilor). Un sistem "air bag" care nu s-a declansat poate fi periculos pentru pasager si salvator in timpul manevrelor de descarcerare a victimei, de aceea el trebuie inactivat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.