Asistenta medico-sociala a bolnavilor

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

In cazul in care se opteaza pentru ingrijiri la domiciliu, serviciile medicale teritoriale pun la dispozitie asistente medicale specializate in nursing precum sI personal auxiliar (infirmiere sau personal de sustinere). Suportul tehnic este reprezentat de dispozitive de administrare a medicatiei injectabile, monitorizare a functiilor vitale, aparate de oxigen, etc. Implicarea membrilor familiei es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asistenta medico-sociala a bolnavilor

In cazul in care se opteaza pentru ingrijiri la domiciliu, serviciile medicale teritoriale pun la dispozitie asistente medicale specializate in nursing precum sI personal auxiliar (infirmiere sau personal de sustinere). Suportul tehnic este reprezentat de dispozitive de administrare a medicatiei injectabile, monitorizare a functiilor vitale, aparate de oxigen, etc. Implicarea membrilor familiei este importanta, fiind necesara adoptarea, de catre cel putin a unei rude apropiate, in mod partial sau total, a rolului de "persoana de ocrotire-ingrijire".

Asistentele - nurse sunt instruite in mod special in tehnicile de ingrijire, comunicare cu pacientul sI cu membrii familiei, legatura cu reteaua medicala publica, medicul de familie sI asistentul social (1,2)
Unii pacientI doresc sa fie ingrijitI in unitatI spitalicesti specializate (camine-spital, stabilimente de ingrijiri paliative etc.), accesul la aceste servicii fiind insa costisitor pentru familie (servicii cu accesibilitate limitata). De altfel, exista diferente in ceea ce priveste factorii care cresc rata deceselor in spital a pacientilor aflatI in stareterminala. Un studiu efectuat in Texas de Cardenas-Turanzas constata o rata mai mare a deceselor in spital a pacientilor bolnavi de neoplazii hematologice comparativ cu pacientI suferinzi de alte tipuri de cancer (3).

In Romania, muribundul este ingrijit de cele mai multe ori la domiciliu, de catre membrii familiei. Sistemul sanitar in forma sa actuala are posibilitatI limitate de a oferi ingrijiri paliative in regim spitalicesc. In acelasI timp, sistemul de asigurari de sanatate are alocate fonduri reduse pentru institutiile care pot presta astfel de servicii, iar tarifele nu sunt concordante cu cheltuielile impuse de astfel de activitati.

O solutie ar fi sistemul de asistenta medicala primara (medici de familie) in cooperare cu unele specialitatI de medicina de ambulator (oncologie, recuperare neuro-motorie, balneologie, psihiatrie -psihologie etc.), la care se poate asocia activitatea asistentilor sociali. Costurile ridicate ale materialelor de suport limiteaza insa eficacitatea unor astfel de actiuni, in conditiile in care familia nu poate sustine aceste cheltuieli.
In aceste conditii, membrii familiei trebuie instruitI sI antrenatI in activitatile de ingrijire sI atitudinile pe care trebuie sa le adopte pentru usurarea suferintei rudei lor sI pentru ameliorarea confortului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.