Asistenta medicala primara si servicii medicale in mediul rural

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Ministerul Sanatatii Publice a reconsiderat aceasta strategie pe baza unor preocupari de eficacitate si sustenabilitate si este inca in faza de elaborare a unei abordari multi-fatetata focalizata pe cresterea importantei sanatatii primare la nivel national si al prioritatilor investitionale, largirea rolului asistentei comunitare, sprijinind o abordare integrata a serviciilor de sanatate si asiste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asistenta medicala primara si servicii medicale in mediul rural

Ministerul Sanatatii Publice a reconsiderat aceasta strategie pe baza unor preocupari de eficacitate si sustenabilitate si este inca in faza de elaborare a unei abordari multi-fatetata focalizata pe cresterea importantei sanatatii primare la nivel national si al prioritatilor investitionale, largirea rolului asistentei comunitare, sprijinind o abordare integrata a serviciilor de sanatate si asistenta comunitara, asigurand practici de grup cu servicii de outreach pentru populatia slab deservita si asigurand comunitatilor locale accesul la anumite investitii pentru atragerea si dezvoltarea practicilor medicilor de familie. Detaliile sunt inca in stadiu de definire.

Se cunoaste ca datorita schimbarilor economice si demografice din Romania (mai putina crestere economica in mediile rurale, reducerea populatiei active in mediul rural) si structura sistemului de sanatate (practica privata la nivelul ingrijirii primare, sistemul de asigurare sociala cu plata ingrijirii primare medicale), sunt lacune in accesarea serviciilor de sanatate de baza. Piedicile sunt un rezultat al cauzelor conectate: unele grupuri ale populatiei lipsind din sistemul asigurarilor de sanatate si astfel nesolicitand in mod efectiv servicii, furnizorii privati care nu asigura servicii in zonele care sunt mai putin atractive d.p.d.v. economic si social si statutul juridic nesigur al practicilor doctorului de medicina de familie mai ales in orasele mici .

Rezultatul este o problema in accesarea serviciilor de sanatate de baza in unele zone ale tarii provocand cetatenilor romani amanarea ingrijirilor medicale si ducand la cresterea costurilor seviciilor medicale prestate departe de casa, astfel crescand costul de ingrijire al tarii cand este accesat. Astfel, Ministerul Sanatatii Publice cauta sa dezvolte un program de stat care ar identifica abordari variate pentru imbunatatirea acestei situatii.

Dezvoltarea programului de stat, initial finantata sub proiectul APL II necesita o cale de a defini zonele geografice tinta din Romania care pot si ar trebui sprijinite de acest program, pentru a justifica investitiile statului in unele zone ale tarii si nu in altele. Esential este vorba de definirea criteriilor care vizeaza cel mai bine zonele slab deservite. Ca urmare, a fost contractata Asistenta medicala primara si serviciile medicale rurale avand ca scop "Dezvoltarea unei strategii tinta privind imbunatatirea accesului la serviciile medicale de baza in ariile deservite".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.