Asigurari si reasigurari

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Dezvoltarea stiintei si tehnicii, desi face posibila cresterea rapida a productiei, poate provoca accidente care pot avaria sau distruge complet mijloacele de productie si bunurile de consum, poate afecta capacitatea de munca si chiar viata oamenilor. ( de exemplu - folosirea energiei atomice in scopuri militare, precum si scaparea acesteia de sub control in urma unor accidente, dezvoltarea trafic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asigurari si reasigurari

Dezvoltarea stiintei si tehnicii, desi face posibila cresterea rapida a productiei, poate provoca accidente care pot avaria sau distruge complet mijloacele de productie si bunurile de consum, poate afecta capacitatea de munca si chiar viata oamenilor. ( de exemplu - folosirea energiei atomice in scopuri militare, precum si scaparea acesteia de sub control in urma unor accidente, dezvoltarea traficului rutier, feroviar, aerian si maritim mareste pericolele circulatiei).

Activitatea omului prin modul necorespunzator in care isi indeplineste atributiile ce-i revin in activitatea economica sau prin comportarea sa necorespunzatoare in societate, poate provoca pierderi materiale sau umane importante. Aici se includ pericolele la care sunt supusi oamenii in propria lor gospodarie, la locul de munca, pe strada, in timpul deplasarii lor cu diferite mijloace de transport etc.

In natura si in societate se produc o multitudine de fenomene provocatoare de pagube care au o frecventa mai mult sau mai putin regulata si pe care oamenii s-au obisnuit sa le intampene in diferite feluri in vederea satisfacerii intereselor lor economice si sociale. Pentru intampinarea acestor evenimente viitoare si in general nesigure, generatoare de pagube, numite riscuri, oamenii folosesc mai multe cai.

Alegerea uneia sau alteia dintre posibilitatile de combatere a riscurilor aratate mai sus depinde de conditiile concrete ale persoanei fizice sau juridice interesate, de puterea economica a acesteia, de efortul financiar pe care il reclama solutia considerata, in raport cu marimea pagubei la care se poate astepta in urma producerii riscului.Ultima modalitate se aplica atunci cand celelante masuri nu pot fi luate in considerare din motive legate de natura si marimea riscului, de capacitatea economica a persoanei fizice sau juridice interesate, de economicitatea solutiilor etc.

Societatea omeneasca cunoaste forme variate de constituire a fondurilor banesti de care are nevoie in caz de producere a unor calamitati naturale sau accidente. Prin constituirea fondului de asigurare se realizeaza interesele colective si cele personale ale membrilor societatii, sunt determinate aspecte variate economice si sociale ale activitatii cotidiene.

Constituirea fondurilor de rezerva in mod individual are la baza autoasigurarea. Actualmente, autoasigurarea se manivesta prin fondul de risc, care se constituie de catre agentii economici cu diverse forme organizational-juridice pentru asigurarea activitatii lor in caz de producerea unor evenimente nefavorabile. Concomitent, antreprenorii efectueaza masuri de garantare a stabilitatii financiare a activitatii de producere. De regula, intreprinderile constituie un asemenea fond in marime de 15% din capitalul social.

Gradul de compensare a pierderilor suferite si posibilitatile de reluare a procesului de productie vremelnic intrerupt depinde de marimea fondului constituit. In aceste conditii se pune problema marimii acestor rezerve materiale si banesti, astfel incat sa se creeze posibilitatea acoperirii riscurilor, orcare ar fi proportiile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.