Asigurari private in cadrul sistemului economic

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Asigurarea, este o activitate specifica domeniului prestarilor de servicii. In acest domeniu de activitate se vinde o marfa care nu se vede, nu se palpeaza. Se vinde o promisiune: "Daca vei avea un accident de munca, te voi despagubi in functie de gradul de invaliditate ce va fi stabilit!", "Daca iti lovesti automobilul te voi despagubi cu contravaloarea reparatiilor" etc. Acest "daca" are u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asigurari private in cadrul sistemului economic

Asigurarea, este o activitate specifica domeniului prestarilor de servicii. In acest domeniu de activitate se vinde o marfa care nu se vede, nu se palpeaza. Se vinde o promisiune: "Daca vei avea un accident de munca, te voi despagubi in functie de gradul de invaliditate ce va fi stabilit!", "Daca iti lovesti automobilul te voi despagubi cu contravaloarea reparatiilor" etc. Acest "daca" are un rol crucial in asigurari, pentru ca el certifica caracterul aleator, viitor si nesigur al aperitiei evenimentului. In asigurari, se lucreaza cu nesiguranta asupra aparitiei evenimentului.

Asigurarea este un raport juridic ce se realizeaza intre o persoana fizica sau juridica in calitate de asigurat si o persoana juridica in calitate de asigurator, prin care, in baza platii unei sume de bani numita prima de asigurare, asiguratul obtine protectia asiguratorului si este despagubit in cazul aparitiei evenimentului asigurat cu o suma de bani egala cu paguba sau cel mult egala cu suma asigurata.

Particularitatea de baza a relatiilor de asigurare este ca paguba produsa se suporta de toti membrii care au participat la formarea fondului de asigurare, care se numesc asigurati.
Definitia asigurarilor - asigurarea reprezinta constituirea, pe principiul mutualitatii, de catre un asigurator, a unui fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri si indemnizarea celor care sufera un prejudiciu in urma producerii riscurilor asigurate.

Co-asigurarea, reprezinta o modalitate de cedare a riscului potrivit careia, datorita valorii mari a bunurilor asigurate, riscul este subscris de mai multi asiguratori. Asiguratul incheie contracte de co-asigurare cu citeva companii care accepta preluare a unei parti din valoarea riscului. Asiguratorii, preiau o cota de risc si pe care o suporta independent. Participarea la decontarea daunelor se face in proportia in care a fost preluat si riscul.

Reasigurarea constituie un mijloc de egalizare, de divizare, a raspunderilor intre mai multi asiguratori, dispersati pe arii geografice cit mai intinse, de mentinerre a unui echilibru intre primele incasate si despagubirile datorate la fiecare asigurator in parte.Aceasta modalitate de cedare a riscului are un dublu avantaj. Pe de o parte, asiguratul este pus la adapost de eventualele surprize, iar pe de alta parte, asiguratorul cedind parte din risc poate mult mai usor sa faca fata obligatiilor din contractul de asigurare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.