Asigurarea unei concurente eficiente

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.36

nivel: Facultate

Obiectivul general al politicii industriale il constituie cresterea competitivitatii si in general a performantelor industriei in vederea intaririi capacitatii de adaptare a economiei la cerintele pietei internationale, in conditiile globalizarii economiei mondiale.
Transformarea economiei si orientarea ei spre o dezvoltare durabila, in concordanta cu interesele nationale, avand ca obiect[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asigurarea unei concurente eficiente

Obiectivul general al politicii industriale il constituie cresterea competitivitatii si in general a performantelor industriei in vederea intaririi capacitatii de adaptare a economiei la cerintele pietei internationale, in conditiile globalizarii economiei mondiale.
Transformarea economiei si orientarea ei spre o dezvoltare durabila, in concordanta cu interesele nationale, avand ca obiectiv integrarea in Uniunea Europeana, necesita, elaborarea unui document distinct si global de politica industriala.

Cresterea competitivitatii industriei, ca obiectiv general, se bazeaza pe utilizarea unui ansamblu de instrumente considerate ca eficiente de Uniunea Europeana si folosite aici, cum ar fi:De asemenea sunt utilizate si instrumentele traditionale ale politicii industriale care combina in sine politici macroeconomice si fiscale, subsidii, programe guvernamentale de achizitii, suport pentru C&D, proceduri de elaborare a standardelor tehnice, programe de imbunatatire al instruirii si al infrastructurii, regim antitrust favorabil, promovarea exporturilor, precum si legat de exporturi, dezvoltarea politicilor de promovare a produselor industriale pe pietele externe si bineinteles atragerea investitiilor.

In functie de evolutiile extrne si interne utilizarea acestor instrumente poate fi extinsa sau redusa, dar toate ele trebuie sa fie utilizate cat mai eficient pentru realizarea obiectivului final, competitivitatea industriei.Programul Europarteneriat organizeaza de doua ori pe an intalniri directe intre conducatori de firme. Scopul programului este de a incuraja cooperarea si de a promova intelegeri de afaceri intre IMM-uri din regiuni mai putin dezvoltate ale UE si firme din alte tari europene sau mediteraneene.Fata in fata cu competitorii americani si japonezi, Uniunea Europeana a trebuit sa-si dezvolte o politica de cercetare-dezvoltare care sa-i permita mentinerea competitivitatii internationale.

Uniunea Europeana sprijina parteneriatele intre cercetatorii, laboratoarele si oamenii de afaceri din diferitele state membre. Cooperarea la nivel european este o conditie a finantarii de care acestea pot beneficia in cadrul numeroaselor programe comunitare create anume. Subventiile comunitare acopera de regula 50% din costul proiectelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.