Asia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.55

nivel: Liceu

Asia detine cele mai multe superlative geografice dintre toate continentele si totodata este cel mai mare continent al Terrei.
Are cel mai lung lant muntos ( Himalaya cu 2.800 Km lungime), cel mai inalt varf ( Everest 8.848m) , cel mai inalt podis (Tibetul , cu o altitudine medie de peste 4.500 - 5.000m) insula cu cei mai multi vulcani activi ( Java sau Djnava),cel mai lung ghetar montan ([...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asia

Asia detine cele mai multe superlative geografice dintre toate continentele si totodata este cel mai mare continent al Terrei.
Are cel mai lung lant muntos ( Himalaya cu 2.800 Km lungime), cel mai inalt varf ( Everest 8.848m) , cel mai inalt podis (Tibetul , cu o altitudine medie de peste 4.500 - 5.000m) insula cu cei mai multi vulcani activi ( Java sau Djnava),cel mai lung ghetar montan ( Fedcenko 77 km in Pamir ) cel mai jos punct de pe uscat ( - 154m in Depresiunea Turfan , provincia Sinkiang din China).
In Asia se gaseste cel mai adanc lac din lume ( Baikal 1.620m) , nivelul marin cel mai jos ( Marea Moarta cu -394m ) si fluviul care transporta cea mai mare cantitate de aluviuni ( Huang He cu peste 900 milioane m3 aluviuni pe an ).

In Asia se afla POLUL PLOILOR ( Cherrapunji , NE-ul Indiei , cu 11m/an ) si POLUL FRIGULUI ( Oimiakon , Siberia , cu -71 de grade C)
Asia are cea mai mare padure de conifere ( taigaua siberiană) si cea mai extinsa suprafata cu padure de mangrove ( in delta fluviului Gange ).
Tot Asia are cel mai mare numar de locuitori. In Asia se gasesc toate tipurile majore de relief , pe care se suprapun toate tipurile de relief create de agentii externi.
Continentul Asia are altitudinea medie de 960m , fiind urmata de Africa care are numai 700m. Litoralul are o lungime de 70.000Km.
La contactul dintre mare si uscat se formeaza un relief de tip litoral. In fata tarmului estic se aliniaza mari larg deschise catre ocean si, siruri de insule.

Tarmul mediteranei se grefeaza pe Peninsula Anatoliei, la care se adauga litoralul marilor Egee , Marmara si Marea Neagra. Tarmul nordic ( arctic) este foarte crestat ca urmare a actiunii climatului glaciar din trecut si a celui subarctic din prezent.
Gurile fluviilor care se varsa aici sunt inghetate in cea mai mare parte a anului,ca si apele de la suprafata Oceanului Arctic. Treptele de relief ale Asiei sun dispuse in fâsii orientate de la Vest spre Est si au vârste diferite, fapt ce arata modul cum a crescut, in timp foarte indelungat , suprafata continentului.

Sistemele de munti si podisuri inalte sunt de doua feluri: lanturi muntoase tinere,de tip alpin , si masive muntoase care au o vârsta mult mai veche. Muntii de tip alpin se desfasoara de la Est spre Vest , iar un al doilea lant muntos se gaseste in lungul tarmului Pacificului , cu desfasurare de la Nord la Sud. Acesta se compune din arcuri muntoase,care se dezvolta atat pe continent , cat mai ales pe insulele din Est.
In jumatatea de Vest a Asiei se afla urmatoarele lanturi muntoase si podisuri: Pontici, Taurus, Podisul Anatoliei , Caucaz ,Podisul Armeniei , Elburz, Zagros , Podisul Iran , Hiducus.
Urmeaza partea cea mai masiva a Terrei,complexul muntos Pamir - Tibet - Himalaya, cu lanturi muntoase marginale si podisuri interioare inalte ( Tibet).

Muntii mai vechi , de tip masive izolate , au suprafete si altitudini reduse fiind reprezentati de Ural , continuati spre N-E cu Taimir. La N-E de Pamir se afla muntii Tiansan, Altai si Saian.
Campiile si podisurile joase sunt dispuse in principal la Nord si Sud de aliniamentul himalayan. Campiile si podisurile nordice se refera la: Campia Siberiei Occidentale( la est de muntii Ural) , Podisul Siberiei Centrale ( intre fluviul Enisei si Lena ) , Campia Turanului ( la est de Marea Caspica).
Podisurile si campiile sudice si sud -estice sunt : Podisul Arabiei , Podisul Deccan , Campia Indo-Gangetica, Marea Campie Chineza , Campia Mekongului.

Deserturile din Asia sunt de doua tipuri : desrtueile reci si inalte. Acestea sunt deserturi de podis , cu grohotisuri , creste stancoase, suprafete pietroase, cu depresiuni inchise si lacuri sarate. Un alt tip de desert este cel al deserturilor joase , sudice, tropicale sau temperate .
Ghetarii sunt de tip montan si se gasesc in munti inalti ( KaraKorum , Himalaya, Hinducus , Tiansan , Altai , Caucaz). Pe insulele Severnaia - Zemlea persista in prezent mici ghetari de calota.
In Asia apar numerosi vulcani, intre care si vestitul KraKatau care a cauzat moartea a peste 36.000 persoane la eruptia din 1883.Tot in Asia se afla cel mai adanc canion din lume , Canionul Namjargbarwa din Himalaya.

Marea dezvoltare in latitudine face ca in Asia sa se regaseasca toate tipurile zonale de clima , particularizate mult in sens longitudinal. Pe intinsul Asiei se gasesc 11 tipuri de climate zonale , plus cel montan.

1 Climatul ecuatorial,cu ploi abundente pe tot parcursul anului , cuprinde Arhipelagul Indonezian , parte din Filipine si Peninsula Malacca, adica Asia de S-E.
2 Climatul tropical umed , de nuanta musonica se gaseste in Indochina si India.
3 Climatul tropical semiarid, cu un lung anotimp lipsit de ploi se intalneste pe unele fasii din India , dar mai ales in Podisul Indian ( Podisul Deccan ).
4 Climatul tropical arid este specific pentru Arabia, vestul Pakistanului si al Afganistanului.
5 Climatul subtropical , cu vara ploioasa , cuprinde China si sudul Japoniei.
6 Climatul mediteraneean cu vara arida , este specific pentru tarmul Marii Mediterane, sudul Marii Negre, sudul M.Caspice.
7 Climatul temperat cu ierni aspre , de nuanta umeda are o extindere foarte mare , de la Ural la Pacific cuprinzand si o parte din nordul Chinei.
8 Climatul temperat continental cu ierni aspre dar secetos se gaseste in Asia Centrala, Tibet ,parte din Gobi.
9 Climatul temperat continental arid ( de desert) ocupa centrul continentului.
10 Climatul continental de tundra are ierni foarte lungi si friguroase si ocupa fasia din nordul taigalei.
11 Climatul polar este socotit cel cu ghetari fiind specific pentru insulele arctice
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.