Asezarea si organizarea spatiala a Romaniei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Trei componente geografice de insemnatate europeana. Pozitia geografica a Romaniei se defineste, de asemenea, prin trei elemente naturale de importanta europeana, incluse in teritoriul ori la hotarele sale. Romania este o tara carpatica, doua treimi din aceasta catena muntoasa situandu-se in cuprinsul tarii noastre ; este o tara dunareana, deoarece 38 % din lungimea acestui fluviu - partea cea mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asezarea si organizarea spatiala a Romaniei

Trei componente geografice de insemnatate europeana. Pozitia geografica a Romaniei se defineste, de asemenea, prin trei elemente naturale de importanta europeana, incluse in teritoriul ori la hotarele sale. Romania este o tara carpatica, doua treimi din aceasta catena muntoasa situandu-se in cuprinsul tarii noastre ; este o tara dunareana, deoarece 38 % din lungimea acestui fluviu - partea cea mai importanta ca debit si navigatie , inclusiv gurile lui de varsare se situeaza pe pamantul tarii nostre; este o tara pontica , prin litoralul de 244 km la Marea Neagra, care deschide cai navigabile spre intreg Oceanul Planetar.

Unitatea reliefului, unitatea retelei hidrografice si complementaritatea zonelor Ca element esential al teritoriului Romaniei, relieful se caracterizeaza prin trei trasaturi majore :varietate de peisaj, proportionalitate si dispunere simetrica, in amfiteatru, a terenurilor fata de lantul carpatic. In mijlocul tarii se afla Depresiunea Transilvaniei, inconjurata de cununa muntilor Carpati, in exterior se dispun: subcarpatii, dealurile si podisurile, iar la margini, campiile si, spre Marea Neagra, Podisul Dobrogei si Delta Dunarii.

Proportionalitatea dintrea treptele mari de relief rezulta din distributia lor : 35% munti, 35% dealuri si podisuri, 30% campii si lunci.Reteaua hidrografica reprezita alt element de unitate geografica, a carei infatisare, circulara pe margini ( Dunarea, Prutul si, pe o mica portiune Tisa radiala in interior creeaza o drenare spre periferie a raurilor tarii noastre. Ferestruind muntii, raurile au creeat vai transversale, in lungul carora caile de comunicatie asigura legaturile transcarpatice.

In ansamblu, teritoriul tarii noastre ocupa o suprafata de 238 391 kmAC.
Diversitatea reliefului si structurii geologice s-a rasfrant si in diferentierea resurselor naturale de la o zona la alta. Sub raport economic s-au creat curenti de materii prime, produse industriale si fluxuri de forta de munca intre diferite regiuni ale tarii, generand locuri de concentrare a populatiei si a activitatii umane- orasele.
Caracterul unitar al teritoriului tarii noastre rezulta asadar din imbinarea armonioasa a elementelor naturale si antropice intr-o asociatie de elemente care se completeaza reciproc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.