Asezarea Dobrogei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.49

nivel: Liceu

Zona care face obiectul prezentului studiu este reprezentata de primele doua unitati morfostructurale, ce vor fi tratate ca o singura entitate geografica, istorica si etnografica numita Dobrogea de Nord.
Dobrogea de Nord este delimitata geografic la vest si nord de fluviul Dunarea, de Marea Neagra la est si de falia Peceneaga - Camena la sud. Din punct de vedere geologic, teritoriul dobroge[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asezarea Dobrogei

Zona care face obiectul prezentului studiu este reprezentata de primele doua unitati morfostructurale, ce vor fi tratate ca o singura entitate geografica, istorica si etnografica numita Dobrogea de Nord.
Dobrogea de Nord este delimitata geografic la vest si nord de fluviul Dunarea, de Marea Neagra la est si de falia Peceneaga - Camena la sud. Din punct de vedere geologic, teritoriul dobrogean apartine unitatii de platforma, unitate rigida de munti vechi, intens cutata, faliata si erodata, caracterizata prin morfostructuri de tip bloc, continuata sub lunca si delta Dunarii.

Relieful zonei, rezultat dintr-o modelare subaeriana de lunga durata, cuprinde in aceeasi proportie regiuni joase cu altitudini intre 0 si 6 m (de lunca, delta, lacustre si mlastinoase) si regiuni inalte cu valori altimetrice cuprinse intre 6 si 467 m (de campii in trepte, dealuri-podisuri si muntii intens erodati).Astfel cele mai vechi unitati geologice si de relief (munti, dealuri si podisuri de varsta precambriana, hercinica si kimerica, dezvoltate in conditii de stepa si inecate in loess ) vin in contact direct cu cele mai noi (lunca si delta Dunarii).

Exponentul principal al regiunilor joase este reprezentat de Delta Dunarii, cea mai tanara regiune geografica a Romaniei, cu o individualitate aparte intre deltele Europei, cat si intre cele ale lumii intregi. Delta Dunarii este o delta de tip clasic, cu un contur clar deoarece debuseaza intr-o mare inchisa, lipsita de maree, unde vanturile au frecventa redusa si intensitate mica, favorabile aparitiei deltelor.

Ca rezultat al interactiunii dintre fluviu si mare, Delta se imparte in doua sectoare: delta fluviala in vest si delta fluvio-marina in est, separate prin aliniamentul de grinduri Letea - Caraorman - Crasnicol. Caracteristic reliefului din regiunile inalte este intensa lui fragmentare sau imbucatire in numeroase masive si culmi muntoase, deluroase, unele izolate, cu caracter insular (inselberguri).

Cele mai importante masive si culmi muntoase sunt masivul nord-vestic, constituit din Muntii Macinului si Dealurile Niculitelului, si masivul sudic, mult mai intins, care cuprinde cea mai mare parte a podisurilor Babadag si Casimcea. Cele doua masive sunt separate intre ele prin pasul Carapelit sau Iaila, situat la altitudinea de 200 m.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.