Asertivitatea in contextul componentei sociale

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Avem voie sa nu fim atotstiutori, avem voie sa nu stim anumite lucruri, in special in fata persoanelor de referinta pentru noi. Atunci cand ne cer informatii despre care ei presupun ca ar trebui sa le stim, nu e o nenorocire daca noi, de fapt, nu stim sa le raspundem. Daca raspunsul ne scapa, putem sa utilizam, de la caz la caz, alte optiuni de a raspunde: [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asertivitatea in contextul componentei sociale

Avem voie sa nu fim atotstiutori, avem voie sa nu stim anumite lucruri, in special in fata persoanelor de referinta pentru noi. Atunci cand ne cer informatii despre care ei presupun ca ar trebui sa le stim, nu e o nenorocire daca noi, de fapt, nu stim sa le raspundem. Daca raspunsul ne scapa, putem sa utilizam, de la caz la caz, alte optiuni de a raspunde: nu stiu; ne putem informa; raspunsul nu tine de noi etc.

7.Ai dreptul sa te comporti independent de bunavointa pe care ti-o arata sau ti-a aratat-o cineva, fara sa-i fi solicitat tu acest lucru.
De exemplu, daca iti face cineva o favoare pentru ca asa doreste, acest lucru nu te obliga sa-ti modifici reactia ta, in cazul in care nu vrei aceasta. Altfel, acea favoare ar deveni un mijloc prin care celalalt ne determina sa raspundem cum doreste el, nu cum vrem noi. Cu alte cuvinte,

devine un mod de manipulare. Desigur, putem sa ne exprimam aprecierea pentru acea favoare, putem sa facem o remarca in acest sens, daca dorim.
8.Ai dreptul sa fii ilogic in luarea anumitor decizii.
Acest aspect nu se refera la deciziile importante in viata sau la cele care presupun reguli de convietuire in societate, ci la situatii care contribuie la mentinerea confortului nostru emotional. Aceste decizii nu par logice pentru ca nu le putem explica pe moment, dar simtim ca este foarte bine sa le urmam. Ele pot fi expresia unor informatii pe care le prelucram la nivel inconstient si ca urmare, nu devenim constienti de ele sau pot fi expresia unor inspiratii.

De exemplu, desi mi-am propus sa incep azi curatenia de sarbatori, primesc o invitatie la film - pot sa aleg sa-mi schimb programul; urmeaza ca ulterior intr-adevar sa fac curatenia. Sau: am o relatie de 2 ani cu cineva si ma cere in casatorie, simt ca lucrurile nu mai merg bine, desi nu pot sa spun cert despre ce e vorba, (in aparenta totul este bine), dar decid sa nu accept, pe moment cel putin, propunerea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.