Asentimentul

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cred ca echivalentul cel mai potrivit in romaneste al termenului de complianta este acela de consimtire sau asentiment. Complianta imAZbraca foarte multe forme. Poate fi vorba de un prieten care ne cere sa l ajutam, incepand cu nevinovata intrebare: "Pot sa te rog ceva?", sau de un comis voiajor, care ne proAZpune o afacere, abordanAZdu ne cu primejdioasa formula: "Am un chilipir special pentru du[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asentimentul

Cred ca echivalentul cel mai potrivit in romaneste al termenului de complianta este acela de consimtire sau asentiment. Complianta imAZbraca foarte multe forme. Poate fi vorba de un prieten care ne cere sa l ajutam, incepand cu nevinovata intrebare: "Pot sa te rog ceva?", sau de un comis voiajor, care ne proAZpune o afacere, abordanAZdu ne cu primejdioasa formula: "Am un chilipir special pentru dumAZneavoastra". CateAZodata, cererea este frontala, directa; ti se ofera ceea ce vezi. Alteori, e vorba de o manipulare subtila si mult mai elaborata.

Cum reusesc unii oameni sa i faca pe ceilalti sa fie de acord cu niste cereri interesate? Alegerea unei strategii de complianta depinde de mai multi factori: cat de bine cunoastem o anumita persoana, statutul nostru in cadrul unei relatii, persoAZnalitatea si cultura noastra, precum si natura cererii pe care o formulam.
Observatiile efectuate asupra maestrilor tehnicilor de influentare - specialisti in publicitate, colectori de fonduri, politicieni si oameni de afaceri - le au permis psihosociologilor sa clarifice mai multe aspecte legate de strategiile subtile, dar eficiente, la care se apeleaza cel mai adesea.

Se poate observa ca oamenii reusesc sa i determine pe ceilalti sa le accepte cererile, pacalindu i prin tot felul de capcane ingenioase. O data prinsa in cursa, necugeAZtata victima descoAZpera adesea ca ii este foarte greu sa mai scape.
Neindoielnic, in domeniul tematic al influentei sociale, unul dintre cei mai producAZtivi si respectati psihoAZsociologi este Robert Cialdini. Cartea sa din 1974, intitulata Influence. The Psychology of Persuasion, tradusa si in romaneste, ofera cateva elucidari clasice ale mecanismelor psihologice pe care se bazeaza tehnicile de obtinere a asentimentului.

Cialdini considera ca toate aceste tehnici activeaza ceea ce el numeste "modele fixe de actiune" sau automatisme comportamentale. Caracteristicile definitorii ale acestor automatisme se evidentiaza cel mai pregnant in comportamentul animal, pe care il studiaza etologii. Iata exemplul la care apeleaza Cialdini. Curcile sunt niste mame foarte iubitoare, grijulii si protectoare fata de puii lor. Dar exista ceva neobisnuit in comportamentul lor "matern": acesta este declansat de un singur lucru, anume piuitul puilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.