Asemanari si deosebiri intre cele doua modele politice si culturale grecesti

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Facultate

In Sparta regulile cetatii erau atribuite unui legiuitor mitic Lycurg in timp ce primele legi ateniene au fost scrise de arhontele Dracon. Prin aceste legi dar si prin reformele urmatorilor conducatori atenieni democratia a fost adusa in stat la cel mai inalt nivel in timpul lui Pericle. In 'secolul de aur' al Atenei toti cetatenii erau liberi si egali in fata legii, fiecare persoana cu exceptia f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asemanari si deosebiri intre cele doua modele politice si culturale grecesti

In Sparta regulile cetatii erau atribuite unui legiuitor mitic Lycurg in timp ce primele legi ateniene au fost scrise de arhontele Dracon. Prin aceste legi dar si prin reformele urmatorilor conducatori atenieni democratia a fost adusa in stat la cel mai inalt nivel in timpul lui Pericle. In 'secolul de aur' al Atenei toti cetatenii erau liberi si egali in fata legii, fiecare persoana cu exceptia femeilor, metecilor si sclavilor putea participa la viata politica.

Intre timp, in Sparta, pentru ca un om sa fie considerat cetatean trebuia sa aiba pamant, sa se poata echipa singur pentru a participa la apararea cetatii si sa ia parte la adunarea cetatii ca membru al adunarii poporului. Totusi ca si in Atena, femeile, strainii si sclavii nu aveau voie sa participe la viata politica. Spartanii aveau drept de viata si moarte asupra hilotilor, populatiile cucerite, acestia putand fi vanduti, trebuind sa-si dea o parte din produsele din recolta proprie si fiind obligati sa participe la razboaiele spartanilor construind fortificatii si transportand bagaje si arme.

In felul acesta singura ocupatie a spatanilor era reprezentata de razboi, restul muncilor fiind efectuate de hiloti. Spre deosebire de ei atenienii isi realizau singuri indeletnicirile obstesti, 'om nefolositor' fiind considerat 'barbatul fara activitate obsteasca', chiar si saracii atenieni avand drept la o slujba platita.

Modelele de educatie spartan si atenian se deosebeau prin metodele folosite si scopul lor. Spartanii isi educau baietii pentru a participa la razboaie si fetele pentru a-si apara gospodaria cand sunt singure iar atenienii educau baietii fie pentru razboi fie pentru a participa la viata publca iar fetele pentru a-si ingriji familiile. In Sparta educatia avea caracter militar.

Daca la nastere copilul avea vreun defect era aruncat intr-o prapastie, altfel era lasat in grija mamei pana la 7 ani cand era luat definitiv de stat care il pregatea pana la 20 de ani in arta de a lupta prin metode aspre. Dupa 20 de ani deveneau cetateni-soldati iar dupa 30 de ani aveau voie sa se casatoresca insa nu puteau sa stea cu familia decat in anumite zile. La 60 de ani se termina srviciul militar, pana la aceasta varsta traind in comun in cazarmi. Fetele erau antrenate pentru alergare, aruncarea discului si sulitei pentru ca 'plamada copiilor sa prinda radacina zdravana in corpuri zdravene si sa creasca bine', Plutarh 'Viata lui Lycurg'.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.