Asemanari si deosebiri intre UE si federalism

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dupa Pr. Dr. Paul Magnette " UE va ramane o uniune de state, ceea ce nu inseamna ca nu e federala. Uniunea Europeana e o federatie de state, dar difera de un stat federal. Pare complicat si putin prea conceptual, dar cred ca UE e o federatie de state, in sensul ca acestea aleg liber sa adere si isi exerseaza o parte dintre competente in comun. Statele participa insa la decizie in toate instantele,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asemanari si deosebiri intre UE si federalism

Dupa Pr. Dr. Paul Magnette " UE va ramane o uniune de state, ceea ce nu inseamna ca nu e federala. Uniunea Europeana e o federatie de state, dar difera de un stat federal. Pare complicat si putin prea conceptual, dar cred ca UE e o federatie de state, in sensul ca acestea aleg liber sa adere si isi exerseaza o parte dintre competente in comun. Statele participa insa la decizie in toate instantele, ceea ce nu e mereu cazul intr-un stat federal. Si, pana la urma, statele pot oricand iesi din Uniune, ceea ce nu este, de asemenea, posibil intr-un stat federal. Cred ca UE este o federatie de state care respecta mai mult unitatea, identitatea, suveranitatea statelor decat Statele Unite ale Americii, de exemplu. "

Luand in considerare caracterele definitorii ale unui stat - teritorialitate, suveranitate, legitimitate, guvernare sub forma de monopol- Uniunea European nu poate fi un stat per se. Din punct de vedere al asemanarii UE cu un stat in sine, anumite precizari trebuiesc facute. In primul rand teritoriul acesteia apartine statelor membre, in al doilea rand Uniunea Europeana are suveranitate numai asupra acelor domenii politice unde au concis statele membre ca Bruxellul sa dispuna, cat despre legitimitate, aceasta este una dintre cele mai sensibile subiecte legate de Uniunea Europeana.

Motivul cel mai des invocat in discutiile despre lipsa de legitimitate este faptul ca singurul organ ales in mod direct de catre cetatenii europeni este Parlamentul European, celelalte institutii fiind departe de decizia populatiei.In al doilea rand, se presupune ca Uniunea Europeana este o Organizatie Interguvernamentala. In cadrul Organizatiilor Interguvernamentale reprezentantii guvernelor nationale se intalnesc si coopereaza in vederea obtinerii unor beneficii mutuale. Cele mai bune exemple de Organizatii Interguvernamentale sunt NATO sau Consiliul Europei.

In acest sens, Uniunea Europeana este departe de a fi o Organizatie Interguvernamentala. Astfel, UE are o structura mult mai complexa avand o Curte de Justitie si un Parlament. Puterile de decizie politica ale UE sunt mai numeroase, statele membre au trasferat mult din suveranitate spre Bruxelles, tipologia nefiind asadar una strict de cooperare.In concluzie, UE este mai putin decat un stat si mai mult decat o Organizatie Interguvernamentala.

Dintre toate teoriile de definire a Uniunii Europene cea a federalismului este preponderenta. Federalismul este o filozofie politica. Aceasta presupune un sistem de guvernare in care suveranitatea grupului este impartita intre o autoritate centrala de guvernare si membrii politici ai grupului (cum sunt de exemplu statele sau provinciile). In Canada sau in Uniunea Europeana termenul de "federalism" este foarte des utilizat in descrierea caracteristicilor sistemului de guvernare. In SUA federalismul este mai aproape de confederalism, adica un guvern federal mai putin puternic cu state din cadrul acelei uniuni mai puternice din punct de vedere guvernamental.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.